Közélet

2006.02.10. 12:04

A negyedik toronynál megállt a felújítás

A pécsi bazilika renoválásra váró – és munkafolyamatban a sorban utolsó – negyedik tornya már-már balesetveszélyesnek számít az olykor lehulló kődarabkák miatt. Nem csoda: rég lejárt a homokkő természetes elhasználódási ideje. Legalább 2009-re, a pécsi püspökség alapításának 1000. évfordulójára illenék elkészülnie a nemzeti értéknek számító székesegyház felújítási munkálatainak.

BAMA

Ehhez azonban központi támogatás kell. Az átépített dóm 1891-es felszentelése óta igazán lényeges változás nem volt az épület kőburkolatán. Komolyabb beavatkozás 1997 óta zajlik.
– A negyedik torony helyreállításának elkészültéig a déli homlokzathoz és tetejéhez nem érdemes hozzányúlni, mert a munkák közben nagy mennyiségű kőtörmelék hullik le, és aligha sikerülhetne teljes mértékben megvédeni a tetőt és a homlokzatot – mondja Kóbor Miklós, egyházmegyei főépítész. A hátralévő munkákhoz kell még pár száz millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!