Hírek

2006.02.25. 07:00

Jön a tavasz – mit csináljak a kerttel?

KÉSZÜLŐDÉS Olvasónknak takaros kiskertje van új háza körül. Hamarosan itt a tavasz. A hölgy kérdezi, miképpen készítse fel az új évszakra a kertet. Eddig panelben élt, nem tudja, mi a teendő.

BAMA

Ha beköszönt a tavasz, s vele a fagymentes időszak, nekifoghatunk a metszésnek – mondta el Nagy Dénes parkfenntartási főmérnök a Főkert Rt.-től. Így befolyásoljuk a növekedést, és eltávolíthatjuk a sérült részeket. Mert a fagy, a mostani kemény tél bizonyára okozott károkat kiskertünkben. Igazítsuk tehát formára növényeinket, tüntessük el a beteg részeket. Ha a metszés felülete két centiméternél nagyobb átmérőjű, használjunk fasebkezelő szert. Különben a nyílt seb elfertőződhet. Gyűjtsük össze a lemetszett gallyakat. Ha akarjuk, magunk komposztálhatjuk őket. Sokan ezt nem szeretik, mert a rothadó növénynek kellemetlen szaga lehet. Ráadásul, ha elvétünk valamit, könnyen visszafertőzhetjük a fákat. A gallyakat komposztáló telepre is elvihetjük. Budapesten a Főkert Rt.-nek a Keresztúri út 130-ban van ilyen létesítménye. Ha az elszállíttatás mellett döntünk, konténert kell rendelnünk.

A szakember a lemosó permetezést is melegen ajánlja. Megfékezhetjük vele a telkünkről kiinduló betegségeket. A művelethez permetezőgép kell. Ezt a munkát érdemes szakemberre bízni. A gyepet gyepszellőztetéssel vagy pázsittakarítással hozhatjuk rendbe. Ha bizonytalanok vagyunk, és még sosem ápoltunk kertet, bízzuk a dolgot szakemberre. Kétszáz négyszögöl tavaszi takarítását pár tízezer forintért már megrendelhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!