Közélet

2006.03.05. 11:04

Óvatosan beszélnek a szervkereskedelemről

Dr. Kalmár Nagy Károly, a szervátültetés pécsi szakembere szerint egyre többen feszegetik a kérdést: vajon nem járna-e jobban a szakma, ha a szervek „kereskedelme” beindulna? Nos, a szakmán belül legfeljebb annyi jött eddig szóba, hogy a halott donor esetében a hozzátartozók kaphatnának az államtól némi „temetkezési segélyt”.

BAMA

Székely György, a Szervátültetettek Szövetségének országos elnöke az élődonoros szervátültetések, elsősorban a vese esetében szorgalmazná a díjazást. Székely úgy véli, sok olyan élethelyzet adódhat, amikor valaki anyagilag a padlóra kerülve ily módon pár millió forintból újra kezdhetné az életét. Akárcsak a vevő, akinek a megvásárolt szerv szintén életet jelenthet.
Dr. Blasszauer Béla bioetikus ez utóbbit szorgalmazva – az állam kötelessége lenne az ingyen temetés szervfelajánlás esetén – szigorúan ellenzi a szervkereskedelmet. Véleménye szerint csak a jómódúak tudnának a szervpiacon vásárolni és természetesen a szegények, nincstelenek lennének az eladók. Részletek a Vasárnapi Dunántúli Naplóban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!