Friss hírek

2006.01.18. 10:15

Boszniában a felére csökkent a katolikusok száma

A délszláv háborúk előtt 820 ezer katolikus élt az országban, most mindössze 446 ezer - adja hírül a horvát nemzeti távirati iroda, a Hina.

BAMA

Az érsek ezt a horvátországi Bjelováron (Bélavár) nyilatkozta, a Mit jelent a horvátoknak Bosznia-Hercegovina című rendezvénysorozaton. Puljić érsek adatai szerint a banjalukai püspökség területén 1991-ben 120 ezer katolikus élt, ma 45 ezer, míg a Vrhbosna-i (Felső-boszniai) Érsekségség területén az egykori 528 ezerből ma csupán 215 ezren vallják magukat katolikusnak, jelenti a CENA hírügynökség.

Az érsek keményen vádolta a horvát politikai elitet és a nemzetközi közösséget. Kijelentette, hogy az adatok bizonyítják: tíz évvel a háború befejezése után sem kezdődött meg a horvát lakosság visszaköltözése szülőföldjére. Puljić érsek szerint ez elsősorban a politikai akarat hiánya és a nemzetközi közösség erőtlensége miatt van. Az érsek kettős mércével vádolta meg a nemzetközi közösséget, mivel szerinte az az erősebb féllel szemben diplomáciai eszközöket alkalmaz, míg a gyengébbel szemben agressziót követ el.

Puljić érsek a daytoni egyezményt is ostorozta, mivel az - állítása szerint - a boszniai horvátság kárára olyan rendelkezéseket tartalmaz, amely az őshonos közösséget másodrendű polgárokká degradálja, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!