Hangadó

2006.02.27. 12:00

Tökéletes nyugalom

Algernon | A banda tagjai közül hárman - Kási, Giga és Csabi - tagjai voltak a 93-ban felbomlott Algernonnak, s ugyanők a "jogelődnek" számító, az 1988-as Ki mit tud? második helyét megszerző Morris együttesben is zenéletk. A klasszikus értelemben vett siker - lemezszerződés, hírnév, országos turné - azóta is elkerülte a zenekart, de számukra messze nem ezek a legfontosabb dolgok az életben.

fidelio

Az Algernonra sok minden elmondható, de az biztosan nem, hogy egy Kozsó-féle, ám a honi pop- és rockpiacot mozgató producer megláthatná benne élete lehetőségét. Hiszen a tagok közül többen már nem húszas, sőt nem is harmincas éveiket tapossák, és egyikük sem számít reklámarcnak.
Mégis, a mai fellépésen nem csak az IH Billentyű belseje, de a folyosó is zsúfolásig megtelt, és alig találni olyan arcot, akit nem a gimnazista-korosztályba sorolnánk be azonnal. Ha jól tudom, nem egyedi esetről van szó, Pécsett minden koncertetek hasonló közönséget vonz.

Kásádácz József: A helyzetünk, úgy hiszem összetett. Először is, a rockzenének ismét keletje van. A mostani tizenévesek szülei annak idején valóban csak ezen nőttek fel és otthon őrzik nagy kedvenceik lemezeit, amelyeket időnként felraknak, és a gyerekek önkéntelenül is belehallgatnak ezekbe. Egy periódusváltás ment végbe, akik a koncertekre eljönnek, a mi korosztályunk gyerekei. A másik ok, és hisszük hogy ez így van: előadásaink hitelessége.

Golyák Csaba: Igen, az igényes, emberek és nem gépek által készített zene, úgy gondoljuk, és ezt talán jól mutatja fogadtatásunk, ismét elnyeri méltó helyét. Persze, sajnos még nem mindenütt, bár a legfontosabbak mindig is a koncertek, a közönséggel való közvetlen találkozás lesz. Úgy érezzük ugyanis, hogy olyan produkcióval álltunk elő, amellyel bárhol megálljuk a helyünket, és azt gondoljuk, hogy bármely rádió közönsége szívesen hallgatná dalainkat.

A nyilvánosságnak ma már egyéb formái is vannak.

Freilits Gábor: Igen, ezt tudjuk, és éppen ezért honlapunkon is meghallgathatóak, onnan letölthetőek dalok, s az internet valóban segíthet abban, hogy szinte bárhol a világon megismerhessenek bennünket. A letöltés szerintünk erősíti a zenét. Ám azt el kell mondani, hogy furamód régebben, a mi ifjúságunkban, az én életemben is volt olyan, hogy a világ másik sarkából, az USA-ból vagy Hollandiából jutott el egy kazetta, amit azelőtt sehol sem lehetett megkapni, meghallgatni. Mert az igényes muzsika utat tör magának.

Arról nem is beszélve, hogy a ti muzsikátok valóban nemzetközi, legalábbis részben. Megtartjátok ezt a vonalat?

K. J.: Jelenleg legújabb lemezünket készítjük, amit már szeretnénk, ha sikerül egy nagyobb kiadónál megjelentetni. Azon nagyjából fele-fele arányban szerepelnek majd az énekes és az instrumentális dalok.

F. G.: És ezen az arányon nem is szeretnénk nagyon változtatni, mindenképpen megőrizzük az instru nótákat. A szöveges-énekes dalokkal pedig direktebben tudjuk szolgálni célunkat, hogy értéket közvetítsünk.

K. J.: Igen, szeretnénk úgy maradandót alkotni, hogy hallgatóságunkat, és leginkább a fiatalokat pozitív irányba tudjuk terelni. S ha megnézed, a mi koncertjeinken nem látni holt részegen hőzöngő, a pultot támasztani is alig bíró, beszívott, belőtt, vagy másokkal kötekedő alakokat.

Melyek azok a témák, amelyre a figyelmet kívánjátok ráirányítani?

F. G.: Több ilyen is van, de talán az egyik legmarkánsabb, visszatérő téma a környezetvédelem, illetve a család és az emberek szeretete.

Alegrnon

Burkus Péter - gitár

Golyák Csaba - basszusgitár

Freilits Gábor "Giga" - ének

Kásádácz József "Kási" - szólógitár

Nagy Zoltán - dob

Honlap:

www.algernon.uw.hu

Golyák Csaba - basszusgitár

Freilits Gábor "Giga" - ének

Kásádácz József "Kási" - szólógitár

Nagy Zoltán - dob

Honlap:

www.algernon.uw.hu

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!