Hírek

2006.02.03. 11:02

Nagy dobra vernék, ki a jó adós

A bankok régóta szorgalmazzák egy olyan lista létrehozását, amely azok adatait tartalmazza, akik hitelt vettek fel, és azt rendesen törlesztik. Az adatvédelmi biztos szerint erre semmi szükség.

Tóth Marcella

Ha sikerül megvalósítani az elképzelést, a jövőben a következő jelenet is előfordulhat velünk: besétálunk a bankba hitelkérelmünkkel. Minden papír rendben van, úgy érezzük, sínen van az ügyünk, aztán egyszer csak azzal áll elő az ügyintéző, hogy már túlzottan eladósodtunk, nem vehetünk fel újabb kölcsönt.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Ha valaki például nagy összegű hitelt vesz fel lakásvásárláshoz és felkerülne a pozitív adóslistára, akkor nem biztos, hogy másik kölcsönt is kapna.
[/caption]A pénzintézetek ugyanis azt szeretnék elérni, hogy meghatározott célból lekérdezhessék, hogy a hozzájuk forduló ügyfél tartozik-e más pénzintézetnek, és a részleteket rendszeresen fizeti- e. Ezt az úgynevezett „pozitív adóslista” tenné lehetővé számukra. A bankok szerint egy ilyen nyilvántartás tulajdonképpen a lakosságnak lenne jó. A pozitív lista ugyanazon adatokat tartalmazná, mint a negatív lista (BAR-lista): az adós nevét, lakcímét, a hitel típusát, összegét és devizanemét. Az adatok a pénzintézetek számára nyilvánosak. Belenézhetnek például akkor, amikor egy ügyfél hitelkérelemmel fordul hozzájuk. A jó adósok tábora azonban sosem csökkenne, mert erről a listáról senki nem kerülhet le, kivéve, ha menet közben az illető késedelmes fizetővé válik. Ebben az esetben átkerül a BAR-listára. Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a „jó adósok” nyilvántartása nem okozna alkotmányos jogokkal összefüggő visszásságot, a hitelező és az adós számára egyaránt hasznos lenne.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos éppen abban kételkedik, hogy az állampolgárok érdekét szolgálná ez a lépés. Véleménye szerint a pozitív adóslista nem csak az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel ellentétes, de súlyos alkotmányossági kérdéseket is felvet. Az adatvédelmi biztos közleményében kiemelte: álláspontját mindaddig fenntartja, amíg nem látja egyértelmű bizonyítékát annak, hogy a pozitív lista valóban előnyökkel jár az állampolgárok számára. Szerinte semmilyen formában nincs szükség a pozitív listára. A Magyar Bankszövetség munkatársa, Földi Tamás elmondta: mindkét biztossal szeretnének tárgyalni az ügyről. További kérdéseinkre azonban nem kívánt válaszolni az ügy jelen állásában. Megkérdeztünk néhány bankot az adóslistáról, mindegyikük támogatja a kezdeményezést. „A pozitív adóslista azért lenne előnyös a bankoknak, mert tudná, kik azok az ügyfelek, akik már vettek föl hitelt, és azt rendesen vissza is fizették” – mondta el Katona József, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese. Ez lehetővé tenné a bank számára, hogy kedvezőbb kondíciókkal adhasson hitelt az ügyfeleknek.

„A pozitív és negatív listás nyilvántartás az ügyfelek és a bankok hitelezési tevékenységét egyaránt elősegítő megoldás lenne, amelyre számos példa akad már Nyugat-Európában” – tudtuk meg Elek Zsuzsannától, a HVB Bank marketingmenedzserétől. A jó adósok így nem lennének kénytelenek a nem fizető adósok miatti banki veszteségeket részben viselni. Erdélyi Csilla, a K&H Bank lakossági PR osztályának vezetője szerint csökkenne a kockázat is. Az ezzel járó felárat jelenleg az ügyfelek fizetik meg. Nem lenne a kölcsönkérelemnél kizáró tényező, ha valakinek le nem zárt hitele van.

Tóth István, a Budapest Bank PR-munkatársa szerint a listával elkerülhető lenne az ügyfelek túlzott eladósodása, a személyes lehetőségeket maghaladó túlterhelés. Ha valaki szerepel a listán, az nem jelenti azt, hogy nem kaphat másik hitelt. Ráadásul a listának köszönhetően valószínűleg javulna.

A felügyelet is mellette van

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is (PSZÁF) támogatja a pozitív adóslista létrehozását. A vállalati ügyfelek esetében már régóta működik ilyen, sőt több európai országban már ennek a lakossági változata is. A legfőbb érv a hazai lista létrehozása mellett az, hogy ily módon csökkenne a hitelezés kockázata – mondta el lapunknak Binder István, a PSZÁF szóvivője. Ennek hatására pedig mérséklődhetnének a banki hitelkamatok is. A hitelintézetek jelenleg nem látják azt, hogy kinek van tartozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!