Hírek

2006.02.21. 21:32

Madárinfluenza: nő a hamisított gyógyszerek piaca

A madárinfluenza okozta pánikot kihasználják a hamis gyógyszerkészítményeket forgalmazó bűnözők. Interneten egyre több influenzaellenes készítményt árulnak - valójában azonban bármi lehet.

BAMA

Az úgynevezett életmód-javító készítményeket, szteroidokat már régóta hamisítják. Kereskedelmük jelentős hányadát az interneten bonyolítják le, az átcsomagolt gyógyszerek pedig jó esetben vitaminok, de sokuk kifejezetten káros, vagy akár halált is okazhat.

A madárinfluenza európai megjelenésével megszaporodtak a neten a kór ellen védő készítmények hirdetései is. Nem csoda, hogy a köztudatba madárinfluenzát gyógyító szerként bevonult Tamiflut is hamisítják. A Tamiflunak viszont nem sok köze van az emberre veszélyes madárinfluenzát okozó vírushoz: a madárinfluenza elleni védőoltást nem pótolja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik igazgató-helyettese, Howard Zucker megerősítette, hogy már van tudomásuk hamisított Tamiflu-árukészletekről, de ezek gyártójáról, illetve nagyságáról nem árult el részleteket.

A világszervezet szerint a kereskedelemben kapható gyógyszerek körülbelül 10 százaléka hamis, közülük jócskán akadnak olyanok, melyek nemhogy gyógyítanának, hanem kifejezetten károsak az egészségre, vagy akár halált is okozhatnak. És a hamis gyógyszerek jelentős hányadát online értékesítik - nyilatkozta Zucker egy római konferencián.

A Gyógyszergyátók Nemzetközi Szövetségének igazgatója szerint a fejlődő országok betegei vannak kitéve leginkább a hamis gyógyszerek veszélyeinek, de a fejlett, jóléti országokban egyre gyakoribb, hogy a gyógyszert interneten vásárolják meg a betegek, így annak is nő a kockázata, hogy akár ők is a hamisított gyógyszerkészítmények áldozatai legyenek. (reuters)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!