Sport

2012.01.31. 16:10

„Zozó, most már passzolni is kellene ám, nem csak dobni!”

Rátgéber László egy általános iskola tornatermében készül a szövetségi kapitánykodásra.

F. Z. (Dunántúli Napló)

– Jól van, nagyon ügyes voltál, most már hasonlít arra, amit megbeszéltünk – kiáltja Rátgéber László, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. Ha a mondat címzettje mondjuk Wittmann Krisztián lenne, s a nemzeti csapat tréningjén ülnénk az egyik padon, akkor azért kicsit idegeskednénk a folytatást illetően (gyaníthatóan a következő mondatnál már remegnének az ablakok) – a Pécsi Tudományegyetem I. Számú Gyakorló Általános Iskolájának tornatermében azonban inkább elmosolyodunk. A mondat címzettje, egy tíz év körüli kislány szintén.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Rátgéber László nagyon örül neki, hogy újra a szakmában dolgozik (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Bár azt már néhány hete tudjuk, hogy a férfi válogatott szövetségi kapitánya Rátgéber László lett, arról nem volt tudomásunk, mivel tölti idejét a mester. Nos, a kosáredző nem otthon tévézik, s nem is lemezeket hallgat.

– Az iskola tornatanárát meg kell műteni, s mivel az én egyik fiam is idejár, kis túlzással kézenfekvő volt, hogy felkérnek arra, hogy néhány hétig tartsak én edzéseket azoknak, akik amúgy is jártak kosarazni – tudtuk meg Rátgéber Lászlótól. – Őszintén szólva nem sokat gondolkodtam, örülök neki, hogy újra a szakmában dolgozom egy kicsit. Ha kicsikkel, hát kicsikkel – attól ez még kosárlabda.

Részint egyet kell értenünk a mesteredzővel: tényleg kosárlabda az, amit látunk – igaz, a kis tanítványok leginkább az egyéni játékban domborítanak („Zozó, most már passzolni is kellene ám, nem csak dobni!”, mondja egy vetődésekkel megspékelt akció után Rátgéber az egyik szőkeségnek). Részint viszont kidolgozott akciókról, begyakorolt figurákról még korai lenne beszélni.

– Ó, hát ez még csak az első edzésünk, néhány hét múlva már jobbak leszünk – mondja Rátgéber. – És ha mégsem, az sem baj. Mert hát azért ez mégis csak elsősorban játék.

Egy pécsi van a keretben

Rátgéber László szövetségi kapitányként ezen a hétvégén debütál – ekkor játsszák ugyanis a fővárosi Körcsarnokban az All Star gálát, amelyen a magyar csapat a hazánkban kosarazó idegenlégiósokkal csap össze.

A válogatott keretben a PVSK-Pannonpower fiatal hátvédje, Kovács Péter is helyet kapott. Rajta kívül ott lesz még Wittmann Krisztián, Simon László, Vojvoda Dávid, Molnár András, Ferencz Csaba, Hendlein Roland, Gáspár Dávid, Keller Ákos, Morgen Ferdinánd, Szabó Zsolt, Tóth Ádám,Tóth Gergely, Csorvási Milán és Szabó Miklós.
 

F. Z. (Dunántúli Napló) Rátgéber László nagyon örül neki, hogy újra a szakmában dolgozik (fotó: Laufer L.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!