Szertelen

2006.03.22. 12:26

Önsegítés és rehabilitáció

Az önsegítés szemléletének megjelenése a rehabilitációs otthonokban nem újkeletű jelenség, és elmondható, hogy évek óta erősödő tendenciát mutat.

Belány Viktória - szociális munkás

Elsősorban a Névtelen Alkoholisták (Alcoholics Anonymus - AA), és a hazánkban fiatalabb Névtelen Anyagosok (Narcotics Anonymus - NA) 12 lépéses programja az, amit már a terápia ideje alatt ajánlanak a józanság megtartása érdekében.

Ez az a program, ami a szintén a rehabilitációhoz tartozó utógondozás és tisztán élés egyik alappillére lehet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy aki nem jár az úgynevezett gyűlésekre (meetingekre), az nem is józan, hiszen akárcsak a hit, a józanság mindennapos ápolása is belső folyamat. Gondoljunk csak akár a gyomorfekélyre. Ha valaki nem foglalkozik a számára ajánlott terápiás és jóindulatú javaslatokkal, valószínű, hogy a napi többszöri gyógyszer-bevétel ellenére is rosszulléttel fog ébredni és ismét a belgyógyászat kellemesnek egyáltalán nem nevezhető várótermében találja magát.

Bátran ajánlható kezelési forma a rehabilitáció, rengeteg hasznos szembesüléssel, támogató kritikával és - kívülről ugyan meglehetősen keménynek tűnő, de a józan szeretet pillérein nyugvó - programokkal.

Mert elakadni mindig lehet. A tagadás, a programba kerüléskor, a motiválatlanság, az ellenállás a tisztulás során, a szembefordulás a barátokkal (vagy haverokkal), vagy éppen a családtagokkal - normális jelenségei a józanodásnak, a mámorból való ébredésnek. Ezért is fontos eleme a korábbi környezet bevonása a terápiába, ahol ez lehetséges.

Szerencsére minden ember más, a magyarországi paletta is színesnek mondható, ezért az a sokféle függő, akiknek összegabalyodtak élete szálai a szerek egyszerűnek egyáltalán nem nevezhető világában, találhat személyiségének, szerválasztásának, szociális vagy elmebeli állapotának megfelelő formát, ha gyógyulni kíván.

A terápiás eszközök között is sokszínű a paletta: színház- és/vagy zeneterápia, családi csoportok, párkapcsolati csoportok, munkaterápia (akár kecskék békés legeltetése, akár kőhordás az új karám felépítése szolgálatában), edukáció, a szerhasználat tudatos megélése érdekében, önsegítő csoportok, betegség-tudat kialakítása írásos, rajzos eszközökkel, találkozás "kint" élő józanokkal, a hitélet támogatása, tanulás (oktatás-szerű, szakma megszerzésére irányuló), főzés, mosás, takarítás és mindenféle olyan tevékenység, ami a "normális" emberek életében természetes és mindennapos dolog, egyéni beszélgetések a program során a függő számára kijelölt szponzorral, vagy akár bilincsek csörgetése egy pár napig, hogy a szer már ne is tűnjön annyira vonzó és a szabadság illúzióját keltő, "mindent ígérő és semmitől sem félő" megoldásnak.

Ezt közvetítik alapvetően a rehabilitációs otthonok, vagyis azt, hogy a szerhasználat ugyan magányos tevékenység, de a gyógyulásban a közösség, a közösségi terápia ereje átvihet olyan értékeket, amelyek akár a második csodát is segítenek megélni a függő életében: az újjászületést.

Az INDIT Közalapítvány szakmai irányításával jelenleg két rehabilitációs otthon működik Baranya megyében. (Az ország további intézetei elérhetőek a www.madrisz.hu wboldalon.)

Pécsváradi "Változóház" Rehabilitációs Otthon
Szakmai vezető: Dr. Szemelyácz János
Program vezető: Kovács Attila
Cím: Pécsvárad, Erzsébeti út 1. Telefon: (72) 465-307
Felvételi beszélgetés:
minden csütörtökön a pécsi drogambulancián - Pécs, Szendrey J. u. 6.

Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs Otthon
Az egyesület elnöke: Dr. Szemelyácz János, pszichiáter, addiktológus
A rehabilitációs otthon vezetője: Kiss András, szociális munkás
Szakmai stáb: 6 f?, szociális munkások, orvos, pszichiáter, több éve absztinens szenvedélybetegek
Jelentkezés: telefonon ill. személyesen: 72/498-791, ill. 30/530-49-93
Férőhely: 16 f?
Rehabilitáció időtartalma: 1 év
Nem: férfi-nő
Bekerülés feltétele: önkéntesség, motiváció
Beutalás: nem szükséges
Szolgáltatás térítése: maximum 18.000- Ft/hó (pozitív diszkrimináció szociális rászorultság esetén)
Felvételi: minden szerdán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!