Gazdaság

2008.06.26. 13:43

A spanyolok Pécsett is hódítanak - videóval

Csütörtökön aláírták a többmilliárdos pécsi ingatlancsomag szerződését. A spanyol befektető bemutatta terveit: a Magasházból például egy cégközpont válna.

Ny.Sz.

Stílszerűen az 5,2 milliárd forint plusz áfa értékű ingatlancsomag egyik eleme, a Magasház mellett tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön, s sor került a szerződés aláírására is. Tasnádi Péter polgármester azt mondta: a pályázat nyertese a spanyol Grupo Milton cégcsoport, a győztes pedig Pécs városa.

Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke úgy fogalmazott: büszkeséggel tölti el, hogy egy ilyen nagy múltú városban ingatlanfejlesztők lehetnek. Az elnök – utalva a lapunkban elsőként megjelent interjújára – azt mondta, fontosnak tartják az együttműködést az önkormányzattal, a koalícióval és az ellenzékkel egyaránt, hiszen ezek a fejlesztések együttesen meghatározó jelentőségűek lesznek Pécs életében. A spanyol cégcsoport elnöke elmondta, a hét projektet külön-külön építik fel (lásd mellékelt írásunkat), az árkalkulációk még zajlanak, a teljes beruházás több tízmilliárd forint külföldi működőtőke beáramlását jelenti.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Ilyen volt, és ilyen lesz a pécsi Magasház, ha a spanyol álom valóra válik
[/caption]

A tegnapi tájékoztatón megjelent Adolfo Rodriguez, a Grupo Milton vezető tervezője is. A spanyol szakember az interneten fellelhető adatok szerint is igazi híresség a szakmában, olyan épületek tervezése fűződik a nevéhez, mint a spanyolországi Benidorm Monaco nevű hotelje vagy a sanghaji világkiállítás spanyol pavilonja. A vezető építész elmondta, többször járt már Pécsett, feltérképezendő a beruházások helyszínét.

A szerződést tegnap aláírták, így az sem mellékes, hogy a pécsi városkasszába is pénz áramolhat. A spanyol cég a 10 százalékos ajánlattételi biztosítékot már átutalta, szeptember 15-éig a vételár további 65 százalékát (mintegy 3,4 milliárd plusz áfát) kell majd befizetnie.

Magasház

A cég tájékoztatása szerint az ingatlancsomagban ennek a beruházásnak szánja a zászlóshajó szerepét. A Grupo Milton elképzelései szerint a 25 emeletest nem bontják le, hanem átalakítják, a tetejét egy külön elemmel megnövelik, így egy modern felhőkarcolóként kap új szerepet. Az épületben exkluzív panorámaéttermet, luxusapartmanokat terveznek, s még egy – Magyarországon kevésbé ismert – funkciója is lesz. Kovács Bence János elnök lapunknak elmondta: a Magasházban irodákat, cégközpontokat alakítanának ki, az ott dolgozók pedig az épület egyéb részeiben lakhatnának is. Ezt a beruházást kezdenék meg leghamarabb, a külső képe 2010-re, az EKF évére a tervek szerint készen lenne. Az alsó része szolgáltatói egységeknek adhat helyet. A közelben egy 350 férőhelyes mélygarázst is terveznek. A Grupo Milton főépítésze, Adolfo Rodriguez azt is közölte: az épületben a legkorszerűbb és környezetbarát technológiát alkalmazzák majd, például napenergiát. A főépítész szerint az új épület Pécsett egyfajta „világótest, lámpa” lesz.

Az „áper-laktanya”

A csaknem hetven hektáros terület mind nagyságra, mind árra (2,85 milliárd forint) a legnagyobb falat az 5,2 milliárd plusz áfa értékű csomagban. A területe majdnem akkora, mint a pécsi belváros. Itt a Milton cégcsoport tervei szerint egy jórészt kereskedelmi egységekből álló övezetet hoznának létre, ugyanakkor Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke utalt rá: bíznak abban, hogy magas kategóriájú cégközpontokat is sikerült idecsábítani, ezzel pedig egy modern üzleti park alakulhat ki. A hatalmas térség így a város kereskedelmi és üzleti gócpontjává válhat, s ezzel az elképzelések szerint komoly tőkevonzó képessége is lenne, illetve számos új munkahelyet teremtene. Az elnök a Dunántúli Napló kérdésére elmondta, már csak a beruházás nagysága miatt is ez lesz az időben is leghosszabb beruházás, biztosan hosszú esztendőket vesz igénybe.

Munkácsy utcai rendelőintézet

Amint az már a Dunántúli Naplóban tegnap megjelent írásból is kiderült, a belvárosi ingatlanon a spanyol csoport egy szállodát építene, miután a jelenlegi épületet lebontotta. A tervek szerint a hotel 4 csillagos, legalább 130 szobás lenne, belül díszparkkal és a belvárosi parkolási gondokat is enyhítő mélygarázzsal.

Lánc utcai ingatlan

A rendelő előtt levő, jelenleg üres területen a Grupo Milton – a közelben levő EKF-színhelyekhez illeszkedően – egy modern, a környező beruházásokhoz is illeszkedő irodaközpontot, kereskedelmi centrumot tervezett. Kovács Bence János elnök a tegnapi tájékoztatón azt is közölte, az EKF-beruházásokhoz kötődően tudományos központok is helyet kaphatnak az irodai egységben. Itt szintén két szintes, közösségi célokat is ellátó mélygarázst építenének. A mélyparkoló felett, azaz a „föld-szinten”, illetve az irodaközpont tetején jelentősebb zöldfelületet is kialakítanának.

A többi

Siklósi úti, a FEMA-val szemközti terület: mivel ez a rész szinte félúton található a pécs-pogányi repülőtér és a belváros között, ezt a lehetőséget kihasználva a spanyol hátterű csoport kereskedelmi egységeket, valamint egy olcsóbb kategóriájú, de korszerű, fiatalos, 110 szobás szállodaberuházást vázolt fel.

Egykori Bajcsy-laktanya területén levő ingatlan: igényes kivitelű, modern küllemű társasházakat terveztek, a lakóövezetben egy újszerű megoldással egy zöld dombsávot is létrehoznának, amely egyben az ott élők nyugalmát is biztosítaná a környező forgalommal szemben. Ennek a mesterséges dombnak a tövében kiskereskedelmi egységeket hoznának létre.

Megyeri úti ingatlan: a területen elsősorban a Kertvárost kiszolgáló, főként élelmiszer-jellegű áruházat telepítenének. A Grupo Milton kiemelte: kivitelezésében környezettudatos megoldásokat is alkalmaznának.

Egykori Bajcsy-laktanya területén levő ingatlan: igényes kivitelű, modern küllemű társasházakat terveztek, a lakóövezetben egy újszerű megoldással egy zöld dombsávot is létrehoznának, amely egyben az ott élők nyugalmát is biztosítaná a környező forgalommal szemben. Ennek a mesterséges dombnak a tövében kiskereskedelmi egységeket hoznának létre.

Megyeri úti ingatlan: a területen elsősorban a Kertvárost kiszolgáló, főként élelmiszer-jellegű áruházat telepítenének. A Grupo Milton kiemelte: kivitelezésében környezettudatos megoldásokat is alkalmaznának. Ilyen volt, és ilyen lesz a pécsi Magasház, ha a spanyol álom valóra válik -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!