Közélet

2008.07.22. 16:38

Pécsett lesz az európai szuperlézer?

A világon a legnagyobb teljesítményű lézer jelenleg az USA-ban található. Az Európai Unió illetékesei úgy határoztak, hogy olyan lézert építenek 13 ország összefogásával, amelyik az amerikai teljesítményének az ezerszeresére képes.

Balogh Zoltán

Magyarország hatmillió eurós támogatást nyert el, egy európai konzorcium tagjaként, a szuperlézer megtervezésére, miután nemzetközileg jegyzett alapkutatások folynak, és kiemelkedő hazai lézerkutató műhelyek dolgoznak. Köztük a pécsi Dél-dunántúli Kooperációs Kutatási Központ – ahol eddig is világszínvonalú eredmények születtek – s amelynek munkatársai ugyancsak részt vesznek a tervezésben.

Dr. Sánta Imre, a központ igazgatója vázolja a szuperlézer méreteit: egy sportcsarnok nagyságú, a föld alatt és a föld felett négyemeletnyi lézerrendszerről van szó. A végleges tervek és a költségvetés 2010-re készül el. Az eddigi számítások szerint az építés, a húszéves üzemeltetés, a felújítás, majd a szétszerelés végösszege közelíti az egymilliárd eurót. A berendezésnek 2014-re kell elkészülnie.

S hogy mit is tud majd a szuperlézer? A berendezést a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig be lehet vetni. Utóbbi területen például nagy szerepet kaphat a rák gyógyításában, mondja Sánta Imre. Egyik kiemelt alkalmazási terület lehet az elhasznált nukleáris fűtőelemek feldolgozása, ez iránt már most több, erős nukleáris energetikai iparral rendelkező ország érdeklődik.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A lézer sok mindenre képes, a sajátos fényt szórakoztatásra is használják. A Pécsi Országos Színházi Találkozó visszatérő záróeseménye volt idén is a DDKKK szervezte színpompás lézershow
[/caption]

Miután a szuperlézer teljesítménye ma még előre láthatatlan effektusokat is produkálhat, a DDKKK igazgatója szerint az említetteken kívül számos más alkalmazás is várható. Ennek alapján pedig a még nem prognosztizálható felfedezések között számos Nobel-díjas eredmény is születhet, amiben magyar tudósok is osztozhatnának.

A lézer helyszínére szeptember elsejéig lehet pályázni, a megmérettetésen Magyarországon kívül, az eddigi ismeretek szerint, a franciák, a németek, az angolok, a románok, a csehek, a bolgárok indulnak. Magyarország jelentkezését komolyan bátorították a németek és a franciák, és a dolgok eddigi állása szerint jó eséllyel indulunk.

Márpedig ha nyerünk, földrajzi és földtani szempontból Pécs, illetve a város környéke az ideális helye a szuperlézernek, mondják a szakemberek. Ez pedig, az országos hatásokon kívül, valóságos robbanást idézne elő a térség gazdaságában és társadalmában. Ugyanis a szuperlézer megvalósítását a fizikusok olyan mérföldkőnek tartják, mint a Holdra szállást. Aminek az volt a lényege, hogy ezerszámra állított pályára kis- és középvállalkozásokat Amerika-szerte.

Egymilliárdot nyertek

A DDKKK-nak a közelmúltban egymilliárd forintot szavaztak meg, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az úgynevezett Fotonika-program támogatására. A Fotonika a környezet- és egészségiparban a lézerek alkalmazását, a nemzetközi mezőnyben is innovatív, üzletileg hasznosítható termékek, szolgáltatások és technológiák kifejlesztését kezeli kiemelten. A DDKKK különféle innovációs, kutató-fejlesztő szolgáltatásokat nyújt.

A saját forrást biztosító vállalkozásokkal közösen többek között orvosi lézercsaládot, sebészeti lézerrobotot fejleszthet ki, például olyan technikákat, mint a természetes testnyílásokon keresztül végzett sebészet. A Dél-dunántúli Kooperációs Kutatási Központot, mint az egyetem független intézetét 2000 áprilisában hozta létre a Pécsi Tudományegyetem szenátusa.

A DDKKK 18 konzorciumi tagja révén integrálta Magyarország valamennyi lézerkutató helyét – egyetemeket, a Központi Fizikai Kutató Intézetet, a Bay Zoltán Anyagtudományi Intézetet –, illetve lézereket fejlesztő vállalkozását. A központ az elmúlt hat év alatt 650 millió forint állami támogatással és ugyanennyi, a konzorcium tagjaitól származó saját forrással gazdálkodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!