Közélet

2008.07.30. 20:04

Életveszélyes iskolák: már januában tudták, hogy nagy a baj

Ellenzéki képviselők kérésére került szerda délután sor az oktatási bizottság ülésére, amelynek egyetlen témája volt, az életveszélyessé nyilvánított IMS szerkezetű iskolák helyzete.

Cseri László (Dunántúli Napló)

Korábban azt jelentette be a város vezetése, hogy egy év haladékot kaphat a Testvérvárosok Terei Általános Iskola, viszont két kertvárosi iskola ősztől új helyen kezdi meg a tanítást. Az Árpád Fejedelem Általános Iskola és Gimnázium épületét fel kell újítani, mert életveszélyessé vált, az Illyés Gyula Általános Iskolát pedig lebontják, mert ott alapozási gondok is jelentkeztek.

A városvezetés az ügy kirobbanásakor egy cselekvési programot is fölvázolt arról, melyik intézmény hová költözik, ám a szerdai bizottsági ülésen a hivatal munkatársai és az oktatási bizottság elnöke, Tóth Mihályné azt mondták: csak az augusztus közepére elkészülő két statikai szakvélemény birtokában lehet tárgyalni arról, mi lesz a következő lépés. Bognár László (Fidesz) szerint a döntés így minden bizonnyal elhúzódik a tanév kezdetéig, akkor pedig már lehetetlen költözködni.

A jelen lévő Iskolaszolgálat képviselői arról tájékoztatták a bizottságot, hogy a Bartal és Rabb Kft. legújabb részjelentése akár véglegesnek is tekinthető, és azt tartalmazza, hogy az Illyést mindenképpen be kell zárni, a két másik iskola bizonyos feltételekkel még egy tanéven át működtethető. Az Iskolaszolgálat arról is tájékoztatást adott, hogy már 2007 november-decemberében készítettek egy felmérést az általános iskolákról és óvodákról, és az tartalmazta a három kertvárosi iskola igen komoly problémáit. A felmérési anyagot ez év január 4-én átadták a városfejlesztési főosztálynak. A statikai vizsgálatok ennek ellenére csak júniusban kezdődtek, a polgármester korábbi információja szerint azért, mert tanítás közben azt nem lehetett elvégezni.

Bognár László kérdésére, hogy vannak-e még önkormányzati tulajdonban olyan IMS épületek, amelyeket nem ellenőriztek annak ellenére, hogy a kilencvenes évek elején megállapították, hogy erre három évente szükség van, dr. Lovász István, a városfejlesztési főosztály vezetője válaszolt. Elmondta, hogy 18 IMS épülete van az önkormányzatnak, ebből 8-ban nem történt statikai felmérés. Erre ősztől fokozatosan sor kerül. Azért csak fokozatosan, mert egy-egy épület vizsgálata milliós nagyságrendű pénzt emészt fel.

Lengvárszky Attila (ÖPE) kérte, hogy az IMS épületekkel kapcsolatos eddigi lépésekről minél előbb készüljön jelentés, hogy ne az újságból kelljen értesülniük a képviselőknek a felmerült problémákról és megoldási lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!