Kék hírek, bulvár

2008.11.27. 09:32

Romaverés: elítélték a barcsi fiatalokat

Nem találták megalapozottnak a rasszista indíttatás vádját annak az öt barcsi fiatalnak a perében, akik Szigetváron tavaly januárban megtámadtak két roma nőt. A pécsi bíróság garázdaság és testi sértés miatt szabott ki büntetést.

M. B.

A Pécsi Városi Bíróságon csütörtökön ítéletet hirdettek annak az öt barcsi fiatalnak a perében, akik januárban, Szigetváron két roma származású nőre támadtak. Az ügyészség nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak bűntette miatt emelt ellenük vádat, a bíróság szerint azonban ezt az indítékot nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani.

A tizennyolc-, és huszonhárom év közötti fiatalokat ennek ellenére bűnösnek mondták ki garázdaságban, és testi sértés kísérletében. J. M.-t egy év, három évre felfüggesztett fogházra, M. R.-t egy év három hónap, K. B.-t tizenegy, S. Zs-t kilenc, M. Gy-t nyolc hónap, letöltendő börtönbüntetésre ítélték.  A bíró, Kovács János, a nem jogerős ítélet indoklása során kifejtette, nem volt bizonyítható, hogy a bűncselekményt megelőzően cigányok verésében állapodtak volna meg. Kitért arra is, a vádlottak a rendőrségen, és a bíróságon eltérő vallomásokat tettek, előbbiben többen is utaltak a rasszista indítékra, ezt azonban később visszavonták. Kovács János szerint a támadással a fiúknak „bátorságpróba”, „balhézás” lehetett a céljuk.

Az ügyész súlyosbításért, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek, illetve három nap gondolkodási időt kértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!