Bama.hu videó

2024.05.19. 14:00

A bor volt az ünnep lelke Palkonyán a pünkösdi hosszúhétvégén (galéria és videó)

Bánat el, jókedv, gyere! – ilyen hozzáállással indult útnak mindenki Palkonyára, ahol a pincék és pincészetek már tárt kapukkal, ajtókkal várták a szomjas érdeklődőket a harmincadik alkalommal megrendezett Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék keretében. Mondanunk sem kell, hogy a bor fogyott, és a jókedv sem kerülte el a rendezvényt. 

Czeczon Enikő

A palkonyai program minden évben népszerű

Fotó: Laufer László

A jubiláló Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincékre érkeztek autóval is, de ilyenkor mindig a legnépszerűbb közlekedési eszköz a vonat, amely Pécsről indul, és harmincöt perc – kisebb-nagyobb késésekkel – menetidővel meg is érkezik Palkonyára. Már a vonaton is mindenki a bor bűvöletébe került. Ki úgy, hogy már izgatottan várta, hogy megérkezzen a kis hangulatos településre, és elfogyassza az első szőlőből készült nedűjét, ki pedig úgy, hogy az utazás során megbontott egy üveg bort, mellé a szódát, töltött a barátainak, és koccintottak erre a csodás napra.  

bor, Palkonya, piknik
Bor, mámor, Palkonya. A tavalyihoz hasonlóan most is sokan piknikeztek
Fotó: Löffler Péter

A bor és a szóda is hidegen várta a szomjas érdeklődőket

Ilyen eseménykor nem meglepő, de a vonat késve indult, és így késve is érkezett meg a helyszínre, de így legalább több időt tudott a bor és a szóda is a hidegben tölteni, hogy aztán kitöltve a legjobb és legfrissítőbb élményt tudja nyújtani.  

Sokakat meglepett, hogy a 2023-as esztendőhöz képest az esemény mindkét napja fizetős lett, de ez még sem tántorított el senkit: elfogadták a tényt, majd megvették a belépőt és kezdődhetett a kóstolás, és a szórakozás. 

Jobbra és balra is indulhatott az ember a jegyének megvásárlása után: a faluba vagy fel egy kis emelkedő megtételével a Mokos Pincészethez, de aki az előbbit választotta, az is először a Kis Mokos Pincével találta szembe magát, ahol lelkesen és jókedvűen szolgálták ki az érkezőket. Ezt követően pedig mindenki kedve szerint válogathatott az állomások között: Beck’s Borverenda, a Haraszti Családi Pincészet, a Hárságyi Pince, a Németh és Németh Pincészet, a Palkonyha, a Pintér Pince, a Varga Pince és még sorolhatnánk. 

A pincesorok közötti zöld területeken piknik hangulat uralkodott. Asztalok is voltak ugyan székekkel kihelyezve, de voltak ott babzsákok, valamint párnák is, ahol kényelembe lehetett helyezni magunkat.  

Fiatalok és idősek, kisgyermekes családok vették be szép lassan a falut, foglalták el a helyeket vagy éppen megtekintették a kulturális műsorokat. Mindenkit más és más érdekelt, de ami mindenkiben közös volt az az, hogy élvezték a napsütést, egymás társaságát és a jó borokat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!