Közélet

2009.01.05. 19:33

György-telep: sürgős beavatkozás a nyomor ellen

Az önkormányzat tervei szerint hamarosan beindul a „Fizikai életfeltételek javítása Pécs keleti városrészében” elnevezésű program. A legsürgősebb beavatkozásra a György-telepen van szükség.

Cseri László (DN)

A György-telep a város leginkább leértékelt lakóterülete, ahol 40 rendkívül rossz állagú lakás található. Bennük csak 17 jogszerű bérlő él, összesen 26 lakás működik valamelyest rendezett jogviszony között. Egy-egy kiköltözést követően önkényes lakásfoglalók veszik birtokba az ingatlanokat, ám a jelenlegi rendszer nem teszi lehetővé a gyors döntéshozást, így sokszor a lefalazás sem segít abban, hogy a hivatalos bérlő időben beköltözhessen.

Hering Gyula, a terület önkormányzati képviselője szerint az önkényeseket is két csoportba lehet osztani. Az egyikbe azok a pécsi lakosok tartoznak, akik valamilyen szociális probléma miatt váltak hajléktalanná. A másik csoportba azok a szomszédos megyékből a legkülönbözőbb okokból elmenekülők, akik nagy számban lepik el a környéket. Jelenleg is folyamatban van egy per, mondja a képviselő, mert egy másfél szobás lakásba 16-an költöztek be.

Az önkormányzat 15 millió forintot szán ebben az évben a problémák orvoslására. Ebből kiirtják a bozótokat, hogy eltávolíthassák a rengeteg szemetet, lebontják az elhagyott fáskamrákat, a világháborús bunkerokat, és nem akciószerűen, hanem folyamatosan, egész évben irtják a patkányokat. A szemetet hetente kétszer elszállítja a Biokom. A Pécs Holding segítségével pedig az épületeken kívánják a legszükségesebb karbantartási munkálatokat elvégezni.

Dr. Tistyán László szociológus, a pécsi Fact Intézet igazgatója úgy véli, a 15 milliót értelmesebben is el lehetne költeni, például szociális munkásokra, akik hasznos munkát tudnának végezni ezen a területen addig, amíg György-telepet fel nem számolják. A város ugyanis nemrég elkészített szegregációs stratégiájában elkötelezte már magát a mellett, hogy a telepet megszünteti. Ezzel szemben viszont, érvel Tistyán, bevonták az ISPA programba, miközben az ott található lakások alkalmatlanok arra, hogy az ISPA előnyeit kihasználják.

Fürdőkonténer érkezhet

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a telepen működtetett Jelenlét programjához kapcsolódva lehetőséget biztosít egy modern fürdőkonténer felállítására, amely egyrészt ellátja a lakosság higiénés szükségleteit, másrészt megoldja a géppel történő mosást az azt igénybe venni kívánók számára, térítésmentesen. A Munka-Pécsért Nonprofit Kft. adott már ajánlatot a bozótvágási munkákra. Ennek összege szállítás nélkül 3,8 millió forint plusz áfa.

Az ISPA-beruházás következtében legfeljebb az ivóvíz bevezetése és WC kialakítása elképzelhető, hiszen a lakások minimális életterében vizesblokkot lehetetlen kialakítani. A város tervei szerint erre majd a Holding az idei költségvetésében biztosít külön keretet.

Bevonni a lakókat

Lénárd Edit, a Gyermekjóléti Szolgálat meszesi egységének szakmai vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: komoly gondot okoz az, hogy a telepen élő sokgyermekes családok teljesen elszeparálódva élnek. Nincs vezetékes ivóvizük, gyakran áramuk sem, mert kikapcsolják, s miután jó részük önkényes lakásfoglaló, érvényes lakásszerződés nélkül nem lehet őket az adósságkezelő programba sem bevonni. Vannak, akik gumicsővel vezetik be a közkútról a vizet a lakásba, és amikor ezt az eljárást éppen nem alkalmazzák, a csövet ledobják a földre, és így belefolyhat az ott található szennyes lé. Lénárd Edit úgy véli, szerencsés lenne az ott lakókat is bevonni a rendteremtő munkálatokba.

Az ISPA-beruházás következtében legfeljebb az ivóvíz bevezetése és WC kialakítása elképzelhető, hiszen a lakások minimális életterében vizesblokkot lehetetlen kialakítani. A város tervei szerint erre majd a Holding az idei költségvetésében biztosít külön keretet. Bevonni a lakókat Lénárd Edit, a Gyermekjóléti Szolgálat meszesi egységének szakmai vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: komoly gondot okoz az, hogy a telepen élő sokgyermekes családok teljesen elszeparálódva élnek. Nincs vezetékes ivóvizük, gyakran áramuk sem, mert kikapcsolják, s miután jó részük önkényes lakásfoglaló, érvényes lakásszerződés nélkül nem lehet őket az adósságkezelő programba sem bevonni. Vannak, akik gumicsővel vezetik be a közkútról a vizet a lakásba, és amikor ezt az eljárást éppen nem alkalmazzák, a csövet ledobják a földre, és így belefolyhat az ott található szennyes lé. Lénárd Edit úgy véli, szerencsés lenne az ott lakókat is bevonni a rendteremtő munkálatokba. -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!