Közélet

2009.01.21. 17:47

Tubes-per: Pécsett járt a zöldombudsman

A jövő héten folytatódó Tubes-perre készülve pécsi környezetvédő szervezetekkel egyeztetett Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Az ombudsman jelentős szakértői anyagot dolgozott ki, amellyel a civilek jogi érvrendszerét erősítheti.

(bsa)

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, dr. Fülöp Sándor a jövő héten folytatódó Tubes-perre készülve pécsi környezetvédő szervezetek – köztük a Civilek a Mecsekért Mozgalom és az Istenkúti Közösségért Egyesület – képviselőivel és szakértőikkel egyeztetett tegnap a baranyai megyeszékhelyen. A zöldombudsman, aki a felperesek, azaz a Tubest védő civilek és Pécs Város Önkormányzata oldalán beavatkozóként belépett a Mecsekre tervezett radarállomás építési engedélyének jogszerűségéről szóló perbe, csapatával jelentős szakértői anyagot dolgozott ki, amellyel a civilek jogi érvrendszerét erősíti. Az ombudsman és szakértői nemzetközi, alkotmány- és környezetvédelmi jogi, valamint környezet- és természetvédelmi, illetve radarsugárzásról szóló tanulmányokat készíttetett az elmúlt négy hónapban, amelyet .

Fülöp Sándor és két kísérője tegnap a civilekkel a Tubes-tetőt, az építkezés tervezett helyszínét is megtekintette. Az ombudsman is úgy vélekedik tehát, hogy a bíróságnak hatályon kívül kellene helyeznie a Szekeres Imre honvédelmi miniszter által a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) kiadott jogerős építési engedélyt. Ő és szakértői osztották többek közt a tettyei vízbázis és a NATURA 2000-es természetvédelmi terület védelmére, illetőleg a sugárzás ma még nem látható veszélyeire vonatkozó véleményét. A megállapítások között szerepel, hogy a NATURA 2000-es besorolás miatt a HM-nek környezeti hatástanulmányt kellett volna készítenie, ám ez nem történt meg. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy állásfoglalásuk csupán egy vélemény, amelyet nem köteles a bíróság figyelembe venni.

A Tubes-per szerdán folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!