Közélet

2013.06.12. 19:25

A vízszint emelkedés üteme csökkent, néhány centi csupán

Dr. Hargiatai János sajtóközleményét teljes terjedelmében az alábbiakban olvashatják.

bama.hu

A Kormány által, a Duna áradása miatt a mohácsi járás közigazgatási területére június 10-én kihirdetett veszélyhelyzet továbbra is érvényben van.

Ennek következtében védekezési területünkön, valamint a Baja-Margitta szigeti árvízvédelmi szakaszon, amelyhez a Mohácsi-sziget is tartozik, rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben. Belvízvédelmi vonatkozásban a Kölked-bédai belvízvédelmi szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültség van elrendelve.

A Duna vízállása Mohácsnál 2013. június 12.-én 14 órakor 959 cm volt, amely az elmúlt 24 órában 23 cm vízszint emelkedést jelent. Folyamatosan emelkedik a vízszint Dunaszekcsőnél is, ahol ma 14 órakor 975 cm-t mértek. A reggel 8 órakor mért adatokkal való összehasonlítás alapján viszont az is elmondható, hogy a folyó vízszint emelkedésének üteme csökken, hiszen Mohácsnál ez az érték 3 cm, Dunaszekcsőnél pedig 1 cm. 

Az előrejelzések alapján a Duna holnap, június 13-án, csütörtökön tetőzik, Dunaszekcsőnél várhatóan 980 ± 5 cm körüli, Mohácsnál 965 ± 5 cm körüli magasságon.

A mohácsi és a dunaszekcsői kompjáratok nem közlekednek, a folyón a Nemzeti Közlekedési Hatóság által elrendelt hajózási tilalom van érvényben, a közúti közlekedésben korlátozás nincs.

A mai napon a Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnökeként, a védekezésben résztvevő szakmai szervezetek vezetőivel ellenőriztem a dunaszekcsői védekezés állását és megszemléltem a teljes árvízvédelmi szakaszt az árvízveszélyben érintett településeken.

Dunaszekcsőn ma 157 fővel folyt a védekezés. Mivel a Cementgyárnál a Duna vízszintje 15 cm-re megközelítette az ideiglenes földgát tetejét, a védművet rézsűsen megtámasztották és magasították. A Halász utcában tegnap 3 ház melléképületébe szivárgott a víz Az épületeket homokzsákokkal és fóliázással védik.

Báron a mentett oldalon szivattyúval végzik a buzgárokból feltörő víz eltávolítását. A buzgárok felfogására az ellennyomó medencéket megépítették, a töltés magasítását a szükséges helyeken elvégezték. A figyelőszolgálati feladatokat itt 6 polgárőr és 2 hivatásos katasztrófavédelmi munkatárs látja el.

Mohács belvízzel fenyegetett részén, több utcában a házakat körbe fóliázták, a vízelvezető árkokat megtisztították. Szükség szerint a víz elvezetését szivattyúval végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!