Közélet

2013.08.12. 15:55

A szúnyoggyérítések miatt is sok méh pusztult el

Lobbizni fog azért a méhészeti egyesület (OMME), hogy a jövőben, ahol csak lehet, biológiai szúnyoggyérítést tartsanak a légi vagy szárazföldi irtás helyett, mert előbbi nincs hatással a méhekre.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Csongrádban nem légi vagy szárazföldi, hanem biológiai szúnyoggyérítést tartottak, amely nem csak a méhek számára, de – a szúnyogokon kívül – más rovarok számára sem jelent veszélyt. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) azért fog lobbizni, hogy a jövőben másutt is kizárólag ezt alkalmazzák, mondta Mészáros László.

Az OMME elnökével a szentlőrinci gazdanapokon beszélgettünk, s amiatt tereltük a szót a szúnyoggyérítésre, mert megtudtuk, hogy Sellye környékén a napokban állíttatták le a méhészek a tervezett, sorban harmadik légi irtást, mivel nagy veszteségeket szenvedtek el idén: az időjárás és a szúnyoggyérítések miatt sok méh pusztult el.

Az elnök elmondta, tavaly sem érték el az átlagos méztermést, és az idei időjárási viszonyok miatt most is messze az átlag alatt lesznek. Idén 20 és 30 százalék közti volt az állománypusztulás. Előbb az elhúzódó hideg, majd a szélsőséges meleg, az aszályos idő miatt nem tudtak szokásosan dolgozni a méhek. Sajnos a meleg a napraforgóra is hatással volt, pedig idén úgy tűnt, ez mentheti meg őket, nagyon készültek rá a méhészek, a meleg azonban sokak számítását keresztülhúzta.

Márpedig a méhészek egy jelentős területet képviselnek a magyar agráriumban, 20 ezren vannak hazánkban, 1,1 millió méhcsaláddal dolgoznak. Ráadásul a méhészetre egy kisebb iparág is ráépült, gépek, berendezések forgalmazói, sok ezer család biztonságát jelenti tehát egy jó év.

Az elnök szerint a számok miatt legalább húsz százalékkal drágulhat a méz, ennyi sajnos mindenképpen indokolt.
Hazánk a méztermelés szempontjából egyébként egy csoda Mészáros László szerint, olyan, mintha Isten a méheket Magyarországra teremtette volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!