Közélet

2014.04.16. 08:09

A diploma megszerzése a családi kasszát is megterheli

Egy friss felmérés szerint körülbelül ötmillió forintba kerül egy családnak az az öt év, amelyet egy fiatal valamely felsőoktatási intézményben tölt el.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Körülbelül ötmillió forintba kerül a diploma megszerzése – ez derül ki egy napokban publikált kutatásból. A felmérés szerint az egyetemisták 87 százalékát támogatják pénzügyileg a szülei. Ugyanakkor kizárólag családi támogatásból a diákok mindössze egyharmada tudja finanszírozni tanulmányait, ezért a szülőktől kapott pénz mellett a hallgatók jelentős része dolgozni is kénytelen. A diákhitel a vártnál kisebb szerepet játszik az egyetemi évek finanszírozásban: a válaszadók mindössze tíz százaléka nyilatkozott úgy, hogy ebből fedezi az egyetemi életét.

Egy-egy szemeszter összes kiadását – amelyben benne van az utazás, a lakhatás és a megélhetés – a hallgatók nagyjából 260 ezer forintra becsülték. Ha ehhez hozzáadjuk az átlagban 220 ezer forintos tandíjat, akkor máris kijön, hogy félévente 480 ezer, öt év alatt pedig 4 millió 800 ezer forintba kerül egy-egy családnak egy gyermek egyetemi tanulása. A fentiek fényében nem meglepő, hogy a válaszadók többsége úgy látja, hogy nehézséget jelent a felsőoktatás költségeinek finanszírozása.

A pécsi helyzetet érdemes azonban a másik oldalról is szemügyre venni. Köztudott, hogy a város sokat profitál az itt tanulókból – bár az eddig készült felmérések elsősorban a külföldi hallgatókra koncentrálnak, s ennek kapcsán azt becsülték, hogy ők évente mintegy négymilliárd forintot költenek itt el. Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: bár a diákok száma csökkenő tendenciát mutat, azért annak a több mint huszonkétezer magyar egyetemistának a pénzköltése is roppant fontos és hangsúlyos összetevője a város gazdaságának.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!