Közélet

2014.05.17. 12:56

Villány a cabernet franc igazi hazája

Száz százalék Franc, száz százalék Villány – ez a jelmondat az, amelyet a magyar vörösbor fővárosában mindennél fontosabb szlogennek tartanak. Rég nem látott egységbe tömörültek ugyanis a villányi termelők, felismerve azt az elmúlt években már nem egy alkalommal kimondott igazságot, hogy Villányban a Cabernet Franc világfajta otthonra lelt.

Babos A. (Dunántúli Napló)

„A cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát” – a gondolatot a világ egyik legismertebb borszakírója, Michael Broadbent írta le a világ leghíresebb borszakmai magazinjában, a Decanterben, 2000-ben.

Azóta is számtalan alkalommal elhangzott, hogy a cabernet franc lehet a borvidék zászlósbora, mivel a villányi klíma és termőföld ideális ennek a fajtának, itt olyan borokat lehet belőle készíteni, mint sehol másutt a világon, a világfajta legjobb arcát Villányban mutatja.

Csütörtökön egész napos, a cabernet franc köré szervezett szakmai programon és kóstolón vett részt több száz szakember, újságírók, szakírók, sommelier-k, turizmusban, vendéglátásban érdekeltek. Nem túlzás azt mondani, hogy a talán legismertebb, legkedveltebb és legjobban szervezett magyar borvidéken is egyedülálló kezdeményezésről számoltak be egy rendkívüli rendezvényen. Még sohasem volt ugyanis olyan borkóstoló, még Villányban sem, ahol tizennyolc pincészet mintegy negyven cabernet franc bort mutatott volna be.

A legfontosabb bejelentés azonban egy új márkanév, egy új brand, a Villányi Franc elindításáról szól, a jövőben ugyanis a classicus minősítésű borok kivételével a cabernet franc-ból készített prémium minőségű villányi borokat így nevezik majd el. Sőt, létrehoznak egy szuper prémium minőségi kategóriát is, amely szintén Villányi Franc néven kerül majd forgalomba a tervek szerint. A jövő elképzelései közt szerepel egy cabernet franc világverseny megszervezése is, amelynek Villány adna majd otthont, s amely tovább erősítheti a dél-baranyai település arculatát, marketingjét, és a franc Villányban betöltött központi szerepét.

Valódi zászlósborként

Növelni kell a cabernet franc arányát a villányi borvidéken, ha valóban a franc lesz a zászlósbor, és arról ismerheti majd meg igazán a világ Villány nevét – mindezt lapunknak több villányi borász és szakíró is mondta. Annak ellenére is így vélekedtek, hogy már ma is a borvidék 14 százalékát foglalja el a cabernet franc, amely nemcsak hazai viszonyok között, hanem világszinten is magas aránynak számít. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a franc területhódítása nem áll meg, jelentős mértékű telepítések vannak folyamatban.

Címkék#Villány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!