Közélet

2014.07.16. 18:49

Még jó ideig állva marad a FEMA?

Továbbra sincs előrelépés az egy éve, múlt júliusban részlegesen leégett FEMA épületével kapcsolatban.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Amint arról a múlt év végén beszámoltunk, bírósági úton támadta meg a FEMA német tulajdonosa azt a határozatot, miszerint nem bontathatja le a volt bevásárlóközpontot a kisebbségi magyar tulajdonosok beleegyezése nélkül.

Miután az épület egy éve égett le, s mert Pécs déli kapujánál lévő jelentős, az útról messziről látható, a Magasházhoz és az egykori Boccaccio diszkóhoz hasonlóan nem túl szívderítő látványt nyújtó épülettorzóról van szó, arról érdeklődtünk, mikorra történhet változás az ügyben.

Dr. Jandó Péter, több kisebbségi, magyar üzlettulajdonos jogi képviselője annyit mondott, a birtokháborítási per folyik, de az ítélkezési szünet előtt nem zárult le, a többségi német tulajdonos és a kisebbségi magyar tulajdonosok egymással ellentétes álláspontjai bemerevedtek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy éve égett a kupola is (fotó: Laufer László)
[/caption]

A pécsi önkormányzat referatúra és hatósági főosztályairól azt írták, Pécs jegyzőjéhez, mint építésügyi hatósághoz a FEMA tulajdonosai részéről semmilyen építésügyi hatósági eljárás kezdeményezésére irányuló kérelem nem érkezett, így külön eljárás sem indult. Ugyanakkor a kormányhivatal pécsi járási hivatala, mint építés-felügyeleti hatóság külön eljárt az áruház ügyében, erről vannak információik – ezekről lapunk írt korábban.

A kérdésre, hogy milyen lehetőségeik vannak a helyzet rendezésére, esetleg az épület lebontatására, azt írták, a fentiekre tekintettel az épület elbontása, annak időpontja bizonytalan, nagyban függ a járási hivatal eljárásának eredményétől. Attól függetlenül kijelenthető azonban, hogy az önkormányzat, mivel nem rendelkezik tulajdonjoggal a bevásárlóközpontban, nem avatkozhat be a tulajdonosok belügyébe, döntéseibe, az elbontásra irányuló döntésbe sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!