Kultúra

2014.08.04. 16:08

Az Ördögkatlan szíve és háziasszonya

Hetedik éve kerekedik fel az ország, hogy augusztus elején bejárja az Ördögkatlant, ott lent délen, Baranyában. Hogy mitől különleges ez a fesztivál, arról Kiss Mónikát, a találkozó egyik kitalálóját, szervezőjét és életben tartóját kérdeztük meg.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mit mondana az első ördögkatlanos fesztiválozónak, miért érdemes ide eljönni?
– Hogy ezt nem lehet elmondani, meg kell tapasztalni. Az öt nap mikrokozmoszából sugárzik a béke, a szeretet, az elfogadás, a nyitottság a kultúrára és egymás személyére. Nem véletlen, hogy az új látogatóinkat nem a reklámoknak, hanem elsősorban a „szájhagyománynak” köszönhetjük.

– Mi volt eddig a legszívmelengetőbb visszajelzés?
– Nem tudok rangsort állítani. Különösen a fesztivál utolsó napjaiban minden alkalommal hatalmas szeretetözön áraszt el minket. A fellépők és a közönség soraiból ismerős és ismeretlen emberek ölelnek meg és köszönik szívből a fesztivált. Gyanítottam, hogy ez egy nagyon jó kultúrtalálkozó, ám tavaly a IX. szimfónia alatt „átélt” káprázatos csillaghullás után azt éreztem, ez valami sokkal több…

– Bérczes Lacival közösen mi adja az erőt hetedik éve a megújuláshoz?
– Többen fogalmaznak úgy, hogy 360 napig kószálnak a világban, aztán öt napra, mint egy nagy család, hazajönnek a katlanba. Ez hátborzongató érzés: egyszerre öröm és a felelősség terhe, hogy mi több ezer ember számára otthont teremtünk. Egyébként nem volt ebben a kezdetekkor semmi tudatosság, egyszerűen Lacival az emberekről, a világról, a művészetről nagyon hasonlóan gondolkodunk. Ami bennünk vibrál, az itt tovább rezonál, és pillangóeffektusként felerősödik. A fellépők például nem rohannak haza, hanem lehozzák a családjukat, s együtt nézik meg a többiek műsorát.

– Kell még udvarolni a szereplőknek?
– Soha sem kellett, de ennek ellenére nagy megtiszteltetés, hogy idén a Katona József Színház, az ország egyik legjobb teátruma elfogadta a díszvendégséget. Közel félszázan érkeznek a színháztól, és számunkra óriási dolog, hogy a Nemzet Színésze, Haumann Péter Palkonyán ad önálló estet.

– Vannak még álmai, akiket szeretne idehozni?
– Szívesen látnám mondjuk Tom Waitset a nagyharsányi focipályán, de a vágyaknak határt szab a pénz. Minden ősszel ötletelünk, és azért így is sok minden megvalósul. Így lesz most Hrabal-vurstli, faluturisták és remélem, jövőre a Katona József Színház után láthatjuk majd itt a Radnóti és az Örkény társulatát is.

Irodalmár vagy nyelvész is lehetne

Kiss Mónika 1981-ben született Debrecenben. Ott érettségizett a Tóth Árpád Gimnáziumban, majd a PTE Bölcsészettudományi Karán magyar–alkalmazott nyelvészet szakon diplomázott 2006-ban. A Művészetek Házában kezdte a munkát kulturális szervezőként, azután Bozóky Anitával együtt tevékenykedett tovább a pécsi világörökség-kezelő társaságnál, majd a Zsolnay Kulturális Negyednél. Most a ZSÖK Nkft. művészeti munkatársa, és 2008 óta szervezi (Bérczes Lászlóval, aki a magánéletben is a párja) az Ördögkatlan Fesztivált Nagyharsányban, Palkonyán, Kisharsányban és Beremenden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!