Közélet

2014.09.17. 16:51

Dr. Lomb Dénes: „Itt érhető el a legkevesebb pénzből a legtöbb eredmény”

Dr. Lomb Dénesről elmondható, hogy mindent tud a háziorvosi munkáról. Több mint négy évtizede dolgozik ezen a területen, és éveken át volt a megyei háziorvosok szakfőorvosa. Szakmai tevékenységét Városháza-emlékéremmel jutalmazták.

Mészáros B. Endre

– Ilyen belgyógyász tapasztalattal nem hívták valamelyik klinikára?
– Én fordított sorrendet választottam: a megyei kórház kardiológiáján kezdtem, szakvizsgáztam is, de nagyobb jövőt láttam körzeti orvosként, s 43 éve ugyanabban a Mecsek-oldali körzetben dolgozom. Van olyan család, ahol már a negyedik generációt kezelem. A múltkoriban például ülök az orfűi vitorlásstégen, és egy alkalmi ismerős azt kérdezi: doktor úr, az apja is orvos volt? Apám tanító volt, de miért? A nagybátyámat a hetvenes években a Kodály utcában kezelte egy Lomb doktor. Nos, az is én voltam.

– Mi változott ennyi idő alatt a betegellátásban?
– Négy évtizede még megtörtént, hogy egy orvos kollégám a rendelési idő végén egyszerre behívott tíz beteget. Lázas? Mi baja? Mutassa a nyelvét! És öt perc alatt lezárta a rendelést. Ma azért egy kicsit másként mennek a dolgok. A térség lakossága is jelentősen átalakult, kiemelt lakóterület lett a bányászok és szőlőhegyre települők egykori vidékéből, de mindenütt sokkal igényesebbek az orvosi ellátással kapcsolatban.

– Törés az, ha „csak” családorvos lesz valaki?
– Sokat csökkent a távolság a klinikai és a háziorvos között. Az utóbbi időben azonban ismét kezdünk leszakadni, nem véletlen, hogy az állomány többsége nyugdíjaskorú.

– Azért az nem jellemző, hogy körzeti orvosként felméréseket, kutatásokat végezzen valaki!
– Én így éltem ki a tudományos érdeklődésem. Már a nyolcvanas években számítógépes elemzést végeztem informatikusok segítségével a betegeim között, és az elsők között mutattam ki, hogy a magasabb iskolai végzettséggel hatványozottan nő az egészségre figyelés.

– Előreléptünk az elmúlt fél évszázad során?
– Sokkal egészségesebben élünk: kevesebb az infarktus és nő az átlagéletkor. A daganatos betegségben nincs sok változás, ezért fokozni kellene a szűrővizsgálatok szerepét. Meggyőződésem továbbá, hogy a magyar egészségügyben a háziorvosi vonalon lehetne legkevesebb pénzből a leglátványosabb eredményeket elérni. Például több dietetikust kellene alkalmazni, és más szakterületeken is csodákat lehetne tenni.

– Mit csinál, ha kilép a rendelőből?
– Van egy hobbiszőlőnk Szentlőrincen, egy víkendházunk Orfűn, és minden télen beiktatunk egy sítúrát is.

A családorvos családja is orvos

Dr. Lomb Dénes 1941-ben született Lippón. Az idővel elnéptelenedő, majd üdülőfaluvá alakuló Kánban nőtt fel, a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1966-ban. Négy évet dolgozott a Megyei Kórház belgyógyászati osztályán, 1971-től a Mecsek-oldali körzet háziorvosa, ahol 2001-től nyugdíjasként tevékenykedik. Felesége dr. Czérna Margit, foglalkozás-egészségügyi orvos, fiuk, dr. Lomb Zoltán (47) gasztroenterológus orvos, lányuk, Éva (44) a Szent Mór Iskolaközpont angol–magyar szakos tanára; öt unokájuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!