Sport

2014.10.07. 19:10

Új stadion? Jól hangzik, csak épülne már!

Kovácstelepen tovább nő majd a PMFC-MATIAS utánpótláscentruma, minél előbb el kell indítani egy új stadion építésének előkészítését, és természetesen elsősorban rendezett viszonyokat kell teremteni a klub körül – ez hangzott el a délutáni sajtótájékoztatón.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Sokan voltak kíváncsiak arra, mi hangzik majd el a PMFC-MATIAS kedd délutánra meghirdetett sajtótájékoztatóján, amelyet dr. Hargitai János, a klub elnöke, dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, valamint Matyi Dezső, a csapat többségi tulajdonosa tartott. Utóbbi kettő egymás mellett foglalt helyet, ami a decemberben, majd azután történtek fényében erősen meglepő volt – bár hangsúlyozták, hogy a múlttal már nem foglalkoznak, és nem is volt olyan súlyos az a helyzet, azért ez így is amolyan kutya-macska-barátságnak tűnt...

Kezdjük a végén, hiszen a sajtótájékoztató velejét dr. Hargitai János zárásként remekül összefoglalta. Egyrészt: rendezett viszonyok kellenek a klubnál. Másrészt nagyon fontos, hogy igazi utánpótlásbázissá váljon a PMFC-MATIAS. Harmadrészt pedig a csapat a városé kell, hogy legyen.

Nos, eme rezümé előtt ezeket a gondolatokat boncolgatta a másik két jelenlévő. Matyi Dezső, a csapat többségi tulajdonosa először is hangsúlyozta, hogy a korábbi nézeteltéréseket tisztázták a város vezetőivel. Elmondta, a sörgyártól megveszik a kovácstelepi utánpótláscentrum mellett fekvő Kinizsi-pályát, s az új területen mintegy 350 millió forintos beruházással jelentős fejlesztéseket hajtanak végre. Ennek eredményeképp gyakorlatilag megduplázódik majd minden (pályák, öltözők), s a szerinte eddig is magas szintű képzést ezzel még jobbá tudják tenni.

A klub helyzetével, az utóbbi hónapokban felmerülő problémákkal kapcsolatban gyakorlatilag úgy fogalmazott, hogy az újságírók rémeket láttak. A PMFC-nél semmiért nem kellett aggódni, a háttér rendezett. Pedig nem is olyan régen ugyebár törölték egy időre a cég adószámát... A tulajdonos szerint mindez pusztán véletlenek egybeesése folytán történt, s a gondot meg lehetett oldani (való igaz – jó sokat kellett rajta dolgozni!), a baj pedig korántsem volt akkora, amekkorának kívülről látszott – sajátos látásmód.

A sajtótájékoztató végén feltett kérdésünkre, miszerint jelenleg ki finanszírozza a klub működését, a tulajdonosnak is a zsebébe kell nyúlnia, vagy elégnek bizonyulnak más források (például tao-pénzek, tévéközvetítési díjak, jegybevétel), nem kevés arroganciával annyit mondott, hogy ha tisztában vagyunk a sportfinanszírozással, tudhatjuk, mi a válasz. Dr. Hargitai János segített: a tulajdonos finanszírozása nélkül nem tudna működni a kft.

Ehelyütt tennénk hozzá, hogy a mai magyar sportban láttunk már annál cifrább történetet is, mint hogy a tulaj nem nyúl a saját zsebébe. Továbbá úgy tudjuk, egy–két évvel ezelőtt éppen Matyi Dezső kérte fel az akkori klubvezetést arra, számolja már ki, hogy az ő hozzájárulása nélkül is lehet-e működtetni a csapatot...

Ha jól tudjuk, kiszámolták, hogy lehet. De: nagyon örülünk annak, ha valós az állítása, s továbbra is mélyen a zsebébe nyúl a csapat működtetése érdekében. Kívánjuk, tegyen még így sokáig!

Matyi Dezsőtől aztán dr. Páva Zsolt vette át a szót, aki elmondta, valóban konszenzusra jutottak a többségi tulajdonossal abban a kérdésben, hogy miként tudják a stabil NB I.-es tagság mellett tovább fejleszteni a csapatot, a klubot. Hozzátette, az önkormányzat morálisan és anyagilag is támogatja a PMFC-t, de hogy utóbbi segítség mekkora lesz a jövőben, érthető okokból, a közelgő választásokra tekintettel nem kívánt, nem tudott válaszolni. Azt azonban elárulta, arra törekednek, hogy az épülő, Rátgéber László nevével fémjelzett kosárlabda-akadémia szomszédságában egy sportcsarnok, valamint még nyugatabbra egy új, 8000 férőhelyes labdarúgó-stadion épüljön.

Mire „lefújták” a sajtótájékoztatót, kezdődött a Ligakupa-mérkőzés – amelyen aztán el lehetett gondolkodni a hallottakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!