Kultúra

2014.10.27. 19:44

Meglesz-e Szulejmán síremléke?

Eredményre vezethetnek a Szulejmán türbéje utáni kutatások Szigetváron.

MTI

Az I. Szulejmán szigetvári türbéje utáni kutatás vezetője szerint minden remény megvan arra, hogy 2016 őszén, a várostrom 450. évfordulóján eredményesen zárulnak a síremlék megtalálására irányuló munkák. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tanulmányok Központjának igazgatója abból az alkalomból beszélt erről az MTI-nek, hogy szerdán török tematikus napot tart a közmédia.

- A héten végzik el azon geofizikai vizsgálatokat, amelyek segítenek a tavaly megtalált, az írásos emlékekben Turbéknak nevezett középkori település lehetséges épületeinek meghatározásában.
   
- Az ásatások megkezdését 2015-re tervezik.
   
- Törökország a türbe keresését 50 ezer euróval (mintegy 15 millió forinttal), a török ház helyreállítását 70 ezer euróval, a Szulejmán szultán dzsámi rekonstrukcióját pedig 2 millió euróval segíti.
   
- Szulejmán türbéje még nem került elő, de a város megtalálásának köszönhetően közelebb kerültek hozzá.
   
- A város felfedezése azért unikális, mert az oszmánok általában nem hoztak létre településeket, hanem a már meglévőkbe költöztek.
   
- Turbékhoz hasonló várost ez idáig senki sem talált a hódoltság kori Magyarország területén, létrejötte egyértelműen Szulejmán szigetvári halálához köthető.

- Turbék települést balkáni török kerámiát használó népesség lakta, a kutatók elszórtan luxuscikkekre utaló nyomokat és ezüst éremleletet is találtak.
   
- A vizsgálatok megkezdése előtt a türbét illetően 9-10 helyszínben gondolkodtak, ez mára kettőre, decemberre várhatóan egyre szűkül.
   
- Az igazgató nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy meglelik-e a síremléket. Azt mondta, csakis tények, a kutatás tudományos eredményeinek ismeretében nyilatkozik.
   
- A munkálatok - megírtuk - 2016 őszéig élvezik Törökország támogatását.

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!