Közélet

2014.11.26. 12:13

Aki Jarninál sem nyújt maximumot, az menjen el kapálni!

Nyilvánvaló, nagyon jól hangzik, hogy a PMFC-MATIAS labdarúgócsapatának új vezetőedzőjét hétfő óta Robert Jarninak hívják. Ugyanakkor a klub természetesen nem csak marketingfogásnak szánja a korábbi kiváló horvát játékos szerződtetését, ráadásul segítője, Szasa Glavas révén az utánpótlásképzés is sokat profitálhat a páros érkezéséből.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Robert Jarni szerződtetésére mindenki felkapta a fejét. A korábbi kiváló horvát futballista érkezése, aki többek között megfordult a Real Madridban és a Juventusban is, természetesen a pécsi klubra irányította a figyelmet. Most egy ideig mindenki a PMFC-ről beszél, és arról, vajon mire megy majd a 46 éves tréner ebben a közegben. Ahogy tegnap délelőtt az egyik ismerősöm fogalmazott, ha csak annyit elér, hogy a délszlávokra, a horvátokra jellemző mentalitást átplántálja focistáiba, már megérte idehozni – a Nyíregyháza elleni bajnokin ugyanis ő nem látta, hogy mindenki megszakadna a sikerért.

– A legfontosabb az, hogy a játékospályafutásom során szerzett tapasztalataimat átadjam a csapatnak – nyilatkozta a klub hivatalos honlapján Robert Jarni. – Mentálisan és szakmailag is fel kell készíteni az együttest. Nem olyan típus vagyok, aki egy irodában szeret ücsörögni, szeretek a pályán irányítani, dolgozni. Pécsett az első néhány napban meg kell ismernem a játékosokat, ezután kezdhetünk el azon gondolkozni, hogy kiből miként lehet kihozni a maximumot.

Sajnos a játékosok többségére elmondható, hogy az utóbbi hetekben, hónapokban messze nem azt a teljesítményt nyújtják, amire egyébként képesek lennének, vagyis sem Véber György, sem Kulcsár Árpád nem tudta kihozna belőlük a maximumot. Most Robert Jarnin a sor, s ismerve a délszlávok elszántságát, maximalizmusát, fanatizmusát, futballszeretetét, biztosak lehetünk benne, hogy mindent meg fog tenni az előrelépés érdekében. Miként arra is mérget lehet venni, hogy aki nem áll be a sorba és nem nyújt jobb teljesítményt az eddigieknél, lapátra kerül.

Ugyanakkor az sem lehet kérdés, hogy Jarni érkezése önmagában nem elegendő. Ez a keret erősítésre szorul, s úgy tudjuk, a téli szünetben a klub igazolni is fog új futballistákat. Természetesen erre csak azután kerül majd sor, hogy a horvát tréner felméri a csapatot, a játékosokat, a hátralévő két bajnoki és két Ligakupa-meccsen teszteli Szatmáriékat, s a látottak alapján véleményt formál arról, kire tart igényt, és ki az, aki mehet, amerre lát. Jó hír mindenesetre Mohl Dávidnak és Wittrédi Dávidnak, hogy az új edzőnél mindenki nulláról indul, mindenkinek ott a lehetőség a bizonyításra – „csak” élni kell vele!

A tréner számára kemény feladattal kezdődik a pécsi szerepvállalása, most szombaton ugyanis a második helyezett MTK-nál vendégszerepel a PMFC. Első ránézésre ez a meccs sima egyes, ha még egyszer ránézünk, akkor is annak tűnik – de bízunk, reménykedünk benne, hogy Jarni egy hét alatt is képes olyan „varázslatra”, amelynek segítségével csapata pontot, pontokat szerez.

Glavas segíthetne a pécsi utánpótlásnevelésben

Amint azt lapunk tegnapi számában is megírtuk, a szakmai stáb egy horvát szakemberrel is bővül: Robert Jarnival együtt érkezett a Hajduk Splittől Szasa Glavas, aki a vezetőedző egyik segítője lesz a felnőtt csapatnál. A tréner a spliti klub utánpótlásában dolgozott az utóbbi években, ő volt az U15-ös együttes edzője.

Miután a Hajduk Split akadémiája a világ legjobb utánpótlásnevelő műhelyei közé tartozik, nem kérdés, Glavas szerződtetésével sokat nyerhet a PMFC-MATIAS. Úgy gondoljuk, a pécsi klubnál nem csak azt várják majd az edzőtől, hogy a felnőtt csapatnál segítsen honfitársának, hanem a pécsi utánpótlásnevelésben is jelentős szerepet szánnak neki – szükség is lenne már egy olyan szakemberre, aki összefogja a képzést, világos irányt mutat, mert évek óta hiányzik egy átfogó, jól kidolgozott koncepció.

Vétek lenne kihagyni ezt a ziccert!

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!