Kultúra

2015.01.21. 16:43

Jogász lesz, de szenzációs verseket ír

Pál Zsombor: Mariana-árok S mikor szíved már nem bírja/ a hajthatatlan iramot, mint lusta/ nyomtató kiköpve az iratot,/ tintás billentyűje megszakad. Levegőért kapnál de csöndes/ fekete magányod, gyászos láz/ ami minduntalan téged gyaláz,/ rávett, hogy többet nem szabad.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Vannak önjelölt költők, akik minden létező fórumot a verseikkel bombáznak, s akadnak olyanok is, akik titokban, csak a fióknak írnak. A tehetség többnyire ott rejtőzik az utóbbiak közt, s egy ilyen alkotóra hívta fel a figyelmünket Zalay Szabolcs, a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója: „Azt hiszem, találtam egy pécsi gyöngyszemet. A bátor asszociációk, a rendhagyó képek, a nyelvi sűrítettség nagyon jó előjel, hogy egy új József Attila vagy Pilinszky legyen belőle. Jó lenne, ha a város lapjában jelenne meg először Pál Zsombor valamelyik verse.”

Megkerestük az ifjú költőt, s kiderült, hogy Zsombor a Zipernowsky Szakközépiskolában végzett informatikusként, most pedig felvették a PTE jogi karára, szóval nem kifejezetten a lírai szépségek feltárása felé halad a valóságban az élete.

– Nem publikált még verseket?
– Nem éreztem rá indíttatást, pedig van már a fiókban úgy ötven költeményem. Öt-hat éve kezdődött, s vagy tudatosan, egy téma késztetésére írok, vagy érzelmi mélyponton a hangulat kifejezésére. Alkalmanként öt-hat óra alatt készül el egy-egy költemény, s háromnaponta mindig kikényszerít belőlem a környezet egy-egy újabb verset.

– Mi adja a motivációt?
– Kritikus, szomorú alkotások egytől egyig. A „Nyugatos költők” a példaképeim, Ady Endre és József Attila számomra a mérce, a kortárs költők kevésbé fognak meg. Azért a középiskoláról még el kell mondanom, hogy a magyartanáromnak, Horváth Gyulának rengeteget köszönhetek. Emellett a neten is kaptam tanácsokat, hogy miként, milyen irányban haladjak.

– Milyen személyiség egy XXI. századi költő?
– Nem hiszem, hogy ilyen értelemben tipikus lennék: szeretem a magányt, társaságban is gyakran bezárkózom. A negatív hatások sokkal mélyebben megérintenek, gyakran feszegetem a határokat, s átjár a lázadás gondolata.

– Akkor most költő lesz vagy jogász?
 Haladok előre mindkét úton, mert még párhuzamosak, és nem érzem, hogy bármelyik is akadályt jelentene a másik nyomvonalon.

Otthon van az informatikában is

Pál Zsombor Pécsett született 1995-ben. A Jókai Mór Általános Iskolába járt, a Zipernowsky Károly Szakközépiskolában érettségizett tavaly informatikus tagozaton. Édesapja a Tettye Forrásház Zrt.-nél irányítástechnikai mérnök, édesanyja óvónő, húga, Boróka a Leőwey Gimnázium tanulója. Pál Zsombort már tavaly felvették a PTE Állam- és Jogtudományi Karára, szeptemberben kezdi az egyetemet, s mint kiemelte, mostantól kicsit több figyelmet szentel már a költeményei publikálására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!