Kultúra

2015.03.05. 10:20

Frankofón Filmhét az Apollóban

Ismét különleges programot szervez a több mint száz éves Apolló Mozi Pécsett: immár ötödik alkalommal, március 12-e és 18-a között rendezik meg a Frankofón Filmnapokat és Filméjszakát. A szokatlan ötleteiről híres mozi a megszokott baráti hangulatban várja a francia filmek kedvelőit a Perczel utcában.

BAMA

Varga Gabriella, a régió egyetlen művészmozijának vezetője elmondta, nagy hagyományai vannak a Frankofón Filmnapoknak, az évek során visszatérő törzsközönség is kialakult, de szívesen látják az új érdeklődőket és kíváncsi arcokat is a rendezvényen. A rendezvény nyitányaként, a Frankofón Filméjszakán, március 12-én este hat órától másnap hajnalig egy hat filmből álló mozimaratonnal várják frankofónia szerelmeseit, ahol minél több filmet néz meg valaki, arányosan annál olcsóbbak jegyek. Ennek a különleges éjszakának köszönheti egzotikumát a pécsi filmhét: az országos rendezvény helyszínei közül csak az Apollóban lesz maratoni filmvetítés. Az ez után következő, egy hétig tartó fesztiválon a francia mozi legfrissebb filmjei közül tíz vadonatúj premiert is láthatnak majd a nézők.

A március 12-i Filmmaraton filmjei: 18 óra „Havannai éjszaka/Retour a Ithaque” (spanyol nyelven, magyar felirattal), 20 óra „Elemi szerelem/Une rencontre” (francia nyelven, magyar felirattal), 21.45 „Hippokratész/Hippocrate” (francia nyelven, magyar felirattal), 23.45 „Lefújt falak/Vandal” (francia nyelven, angol felirattal), 01.15 „Girafada” (arab nyelven, magyar felirattal) 02.45 „Yema” (arab nyelven, angol felirattal).

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Omar Sy és Charlotte Gainsbourg (Samba); fotó: Apolló Mozi
[/caption]

Március 13-tól pedig még több újdonságot láthat a közönség, például Francois Ozon-tól két régebbi („Fiatal és gyönyörű”, „A házban”), és a vadonatúj „Azúj barátnő” című filmjét. Omar Sy és Charlotte Gainsbourg főszereplésével a realista-romantikus „Samba”-t, és a Cannes-i Filmfesztiválról négy díjat is elhozó „A Küzdők” című, egy merőben szokatlan első szerelmet feldolgozó alkotást.

Ha véget érnek a Frankofón Filmnapok, akkor sem maradnak európai filmek nélkül a pécsiek, az Apollóban április közepén Finn Filmnapok is lesznek. A belvárosi mozibanegész évben rendszeresen szerveznek különböző programokat: tematikus, nemzetközi, rendezői sorozatokat, és emberjogi vetítéseket is láthatnak majd a nézők. A mozi műsorát olyan igényes, szerzői filmek fémjelzik, melyek sikeresen szerepelnek a nagy európai filmfesztiválokon, prominens rendezők alkotásai, illetve magyar rendezők meghatározó filmjei, amelyek mai valóságunkat ábrázolják. Az Apolló Mozi alternatívát kínál azoknak, akik más perspektívából is szeretnék megismerni a film világát.

Apolló Mozi
Pécs, Perczel M. u. 22.
tel: 06-30/654-17-19
www.apollo-pecs.hu
www.facebook.com/apollo.pecs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!