Közélet

2015.04.06. 10:52

Eke Uzoma favoritja a „tyukhusleves”

A magyar lányok nagyon szépek és csinosak, az időjárással, a hideggel nincs semmi problémája, hiszen már megszokta Németországban, az emberek nyitottak és közvetlenek, a kedvenc étele pedig a „tyukhusleves”. Íme Baranya, Pécs, s benne mi, az itt élők Eke Uzoma, a PMFC-MATIAS nigériai futballistája szemével.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Fotós kollégám, Laufer László klassz képet csinált a Videoton elleni Magyar Kupa-meccsen: akkora bundás, kapucnis kabátban ácsorgott a lelátón, hogy az még a Déli-sarkon is jó lenne. Bírja az itteni időjárást, a hideget, a telet?

– Akkor nagyon szeles idő volt, ezért öltöztem be ennyire – válaszolta Eke Uzoma, a PMFC 25 éves futballistája, aki lassan három éve lakik Pécsett. – Nincs semmi problémám az itteni időjárással, a hideggel, minden oké. 2005 óta élek Európában, Németországban, megszoktam már, hogy ez nem Nigéria.

– Az első havas élmény?

– Ó, az jó volt, sosem felejtem! Kora reggel volt, még aludtam, amikor felhívott a tanácsadóm azzal, hogy nézzek ki, mert esik a hó. Rögtön az ablakhoz mentem, megnéztem, aztán kimentem. De azt nem tudtam, hogy fel kéne öltözni, meg kesztyűt kéne húzni, mert a hó hideg! Gyorsan vissza is mentem a házba.

– A hó nyilván Pécsett is ugyanolyan, mint Freiburgban, a város, az emberek viszont biztosan nem mások.

– Én itt nagyon jól érzem magam! Barátságosak az emberek, és úgy fogalmaznék, hogy nyitottabbak is, mint a németek. Ott sokan csak magukra figyelnek. A város is szép, szeretek itt élni. Az öcsém például mindig azt mondja, hogy ő innen nem megy sehova, itt akar majd maradni.

– Árulja el, mit tud csinálni Pécsett, vagy a város környékén egy nigériai futballista?! Mivel üti el a szabadidejét?

– Ha jó idő van, a barátnőmmel elmegyünk ebédelni vagy vacsorázni egy étterembe. Majdnem mindegyik éttermet ismerem már a városban. Persze sokszor sétálunk is a belvárosban, nekem nagyon tetszenek az épületek, és Budapestre is el szoktunk utazni, amikor van szabadidőm. De az új trénernél soha sincs szabadnap – tette hozzá nagy mosoly közepette Uzoma, majd kortyolt egyet fekete teájából.

– Lassan három éve itt van, biztosan megismerkedett már a magyar konyhával. Kedvenc étel?

– Hú, van egy nagyon finom leves... Én akarom magyarul mondani: tyukhusleves. Nagyon szeretem! A szomszédom, aki professzor az egyetemen, egyszer meghívott, és ezt főzött nekem, extra finom volt! Azóta, ha étterembe megyek, mindig ezt kérek. De gulyást is ettem már, a szertárosunk, Zsuzsika főzte, az is nagyon jó volt. Várom már a következőt!

– Tudom, hogy van barátnője, így csak óvatosan válaszoljon: milyenek a magyar lányok?

– (Óriási vigyorgás – úgy tűnik, a téma szakavatott ismerőjével ülünk egy asztalnál.) Mindenki azt mondja, hogy szép lányok vannak itt. Egyetértek, szerintem is nagyon csinosak. Sokkal szebbek, mint Németországban.

– Diplomatikus volt! A hölgyeken, a városon, az ételeken már túl vagyunk, azért a végén essen szó a fociról is. Milyen a munka Robert Jarniékkal?

– Ha bentmaradunk, akkor nyugodtan kijelenthető, hogy jó munkát végeztünk. Mert ez a célunk, a bentmaradás. Mindent meg kell tennünk azért, hogy ez sikerüljön, és úgy érzem, jó úton járunk. Az edzések kemények, de enélkül nem megy, dolgozni kell. Amikor pedig a pályára kerülök, semmi más célom nincs, mint hogy boldoggá tegyem a szurkolókat. Bent kell maradnunk, mert ennek a városnak, Pécsnek szüksége van egy első osztályú csapatra!

Óriási Chelsea- és José Mourinho-fan

Ezer éve ígéri, hogy egyszer kiáll egy pingpongmeccsre. Várjuk nagyon, hogy beváltsa az ígéretét, a kollégák is simogatják az ütőket, hiszen vajmi kevesen mondhatják el magukról, hogy legyőztek egy nigériait.

– Jól játszom, de az öcsém is nagyon jó! – mondja magabiztosan Uzoma. Én meg mosolygok, mert Michelisz Norbert is ezt mondta, aztán nem sok babér termett neki az asztalnál. – Egyébként gyerekként szinte mindent kipróbáltam, a suliban kiválóan futottam rövid távon, sőt, még a rúdugrásba is belekóstoltam. Nagyon jól teniszezem, és fallabdázni is szoktunk.

De a szabadidejében más „sportot” is űz: PlayStationön szokott játszani.

– Ott természetesen futballozom! A Chelsea-vel szoktam lenni, mert az a kedvenc csapatom. Óriási Chelsea- és óriási Mourinho-fan vagyok, bárhol dolgozik, mindegyik csapatát szeretem. Ő egy egyenes ember, aki azonnal megmondja, ha valami rossz, ha valami nem stimmel, és én ezt értékelem. Egy igazi nagy motivátor, aki mindenhol mindig száz százalékot ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!