Közélet

2015.06.06. 16:06

Dr. Szekeres György saját laborban nemzetközi szinten kutat és oktat

A Középkori Egyetem alapítójáról, Vilmos püspökről elnevezett díjat kapott a múlt héten dr. Szekeres György, aki több nyelven tanít orvosokat, közgazdászokat, és példaértékű a biotechnológiai kutatóorvosi tevékenysége.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Ez ma a sláger, ebben látja mindenki Pécs kitörési lehetőségét: hogyan lehet pénzre váltani a tudományos eredményeket. Az informatika már apadó kút, a biotechnológia viszont sokak szerint egy kincsesbánya. Valóban így van ez?

– Minden kutatás-fejlesztés célja az, hogy az eredményeket hasznosítsuk. Ez nem kizárólag anyagi előnyöket jelent, az orvosi biotechnológiában sokkal fontosabb, hogy a termékek a betegeken segítsenek. Magyarország egyébként nem áll rosszul biotechnológiában, különösen genetikai, biokémiai vonalon. De naivitás azt gondolni, hogy ez még fehér folt, ahol hatalmas lehetőségek vannak. Harminc éve intenzíven zajlanak ezen a területen a kutatások, mondhatni öregebb, mint az informatika. Az viszont nagy előny, hogy itt nem avulnak el évente az újdonságok.

– Mikor és hogyan került kapcsolatba a biotechnológiával?

–  Negyedszázaddal ezelőtt Párizsban, majd Marseille-ben tanítottam egyetemeken, s vettem részt ilyen orvosi kutatásokban. Itthon pedig egy évtizeddel később saját vállalkozásban folytattam.

– Több nemzetközi szabadalma is van. Milyen területen tevékenykedik?

– Fénymikroszkóppal láthatóvá tett vegyületeket hozunk létre, melyek megmutatják, hogy egy sejt milyen állapotban van, mire érzékeny, milyen a kapcsolata a környezetével. Kóros sejtek esetében igen hatékony beavatkozásokat jelentenek ezek az ismeretek.

– Mire a legbüszkébb eddigi munkásságából?

– Most értünk el odáig, hogy a szakterületünkön egyedülálló termékkel jelentkezzünk. Emellett olyan labort működtetünk, ahol fiatal kutatók készülnek a PhD-re, többen is eredményesen védték meg így a címüket.

– Mi kell ahhoz, hogy egy kutatóorvos eljusson az ipari vállalkozásig?

– Egy kicsit mérnöknek, közgazdásznak és marketingesnek is kell lenni. Emellett én úgy gondolom, nincs sikeres kutatás magas szintű oktatás nélkül, és ez fordítva is igaz. Ezért angolul és németül tanítok medikusokat, és magyarul közgazdászokat. Népszerű továbbképzésünk is van.

– Sok pénz van a biotechnológiában?

– A céges mottónk úgy szól: a zseni egy százalék inspiráció és 99 százalék perspiráció, vagyis veríték. Ez minden technológiára igaz, mire az ötletből siker lesz, s így van ez a mi esetünkben is: egy évtizedes munka után csak most jutottunk el a piacig.

Nagy barátja a kaposvári színháznak

Dr. Szekeres György 1954-ben született Budapesten. Fonyódon érettségizett, a POTE-n diplomázott 1978-ban. Patológiából szakvizsgázott, majd hat évet töltött Franciaországban. Pécsett részt vett az Immunológiai Intézet megalapításában, és több mint negyedszázada tanít az egyetemen. A kilencvenes években biotechnológiai diagnosztikai szolgáltatásokat és kutatásokat végző magánvállalkozást alapított, melynek napjainkban is az ügyvezetője. Szekeres György levezetésként kerékpározik, úszik, s évek óta ott van a POSZT előadásain, továbbá elkötelezett híve a kaposvári színjátszásnak. Felesége, Zita orvos Kaposvárott, két fiuk van, György (36) szakjogászként, szakközgazdászként a cégnél dolgozik, Csaba (32) orvos.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!