Közélet

2015.08.15. 12:26

MSZP: a pécsi Tóth Bertalan lesz Orbán Viktor kihívója?

Ki küldheti padlóra Orbán Viktort? Ki lesz az a tökös baloldali vezető, aki egyesíti a szétesett baloldalt? Ki nyomhatja orrba a Jobbikot is? Ezen lamentálnak a baloldalon már régóta. Az MSZP-ben most megtalálták az embert, akit elkezdtek felkészíteni a nagy csatára. Tényleg nem fogja kitalálni, kit gondolnak messiásnak - írja az index.hu.

Forrás: index.hu

A baloldali beszélgetések slágertémája hónapok óta: vajon ki tudja legyőzni Orbán Viktort 2018-ban? Ki lesz az a karizmatikus vezető, aki össze tudja fogni a széttartó baloldalt? Ki lehet erre képes? Kicsoda?

Az MSZP-ben az Index információja szerint nem csak csevegések szintjén kezdődött el a kormányfőjelölt kiválasztása. Több szocialista politikus is azt mondta: egy MSZP-s kör a legnagyobb titokban megmérte, hogy az MSZP-sek közül ki jöhet szóba, és kit kellene felépíteni a következő években, hogy 2016–17-re esélye legyen „berobbanni”, majd a Fideszt és Orbán Viktort is kiütni a hatalomból.

Az MSZP-ben az örök reménység Botka László szegedi polgármester, aki már többször is elutasította, hogy a párt élére álljon, vagy hogy miniszterelnök-jelölt legyen. Mindig Szegedet választotta. A neve persze most is a kalapban van, de több szocialista vezető és párttag egyre kevésbé bízik abban, hogy ezúttal majd beleáll a küzdelembe.

De a kutatás azt hozta ki, hogy a legnagyobb esélye egy országosan kevésbé ismert szocialistának van. Nem fogja kitalálni, ki lett az első a szocialista messiáskereső versenyben: a győztes Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes lett.

Tóbiás József MSZP-elnök azt mondta az Indexnek, hogy ő is hallotta a „legendát” Tóth Bertalan miniszterelnök-jelölti építkezéséről. Ám a pártelnök hangsúlyozta, hogy az MSZP-ben semmilyen casting (a szó a szocialisták számára kínos 2009-es kormányfőkeresést jelenti), és pláne semmilyen döntés nincsen.
Tóbiás utalt az Indexnek adott júliusi interjújára, amely szerint az idén nem foglalkoznak a kérdéssel. Az MSZP őszi kongresszusa dönt az előválasztásról, amelynek menetrendje (így a kormányfőjelölt kiválasztásának módja) jövőre áll össze. A jelöltnek pedig kampányolnia kell mind a 106 választókerületben Tóbiás szerint. Ezután dől majd csak el, ki lesz a miniszterelnök-jelölt.

Az index információja szerint Tóbiás vagy az MSZP elnöksége formálisan nem is döntött Tóth felépítéséről, és persze elnökségi ülésen sem tárgyalták. Két MSZP-s is azt mondta, hogy Tóth építkezését nem más segíti, mint Puch László Baranya megyei elnök, egykori legendás pártpénztárnok.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!