Kultúra

2015.09.14. 16:42

„Istent” játszik Mikó István Moravetz vígjátékában

Soha nem volt még ennyi új bemutató egy évadban a Harmadik Színházban, mint az idén. Öt új darabra készülhetünk saját előadásban, az pedig csak hab a tortán, hogy az egyiknek Mikó István lesz a főszereplője.

M.B.E.

A legutóbbi ír évadot most magyar követi, Sarkadi Imre Oszlopos Simeonja lesz a teátrum egyik kiemelkedő bemutatója, melyet egyébként Pécsett még soha nem játszottak, de Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker?-je is kínál érdekességeket, hiszen ez az első magyar abszurd, melynek a megjelenése hazánkban megelőzte a Ionesco-, Beckett- és Mrožek-bemutatókat. Műsoron marad 11 sikeres darab is, köztük a Piszkavas, az elmúlt évad egyik legjobb térségi bemutatója, vagy a Bányavirág és a Príma környék. Écsi Gyöngyi, a felvidéki nagy mese- és énekmondó, aki a Ghymessel és Szakcsi Lakatos Bélával is többször fellépett már, ismét hoz öt különleges gyerekprogramot, és érkezik Hobo is, legújabb műsora Ady Endre verseiből készül. Régi kedves vendégként köszönthetjük a beregszászi társulatot, akik ezúttal a Liliomfit adják elő. Öt kortárs táncjátékot is láthatunk, többek között Góbi Rita, Mándy Ildikó és Réti Anna vezérletével.

Idén is várhatóan 100 millió forintból gazdálkodik a Harmadik, ez tavaly 168 előadásra volt elég, és húszezer néző látta a programokat. Vincze János úgy fogalmazott, ezt idén sem adják alább. Ami viszont egyre erőteljesebb új irány a teátrum életében, hogy mindinkább a fiatalok felé nyitnak, és kilépnek a kőszínház falai közül. A Bányavirág hét baranyai kistelepülésre jutott el, olyanok látták, akik korábban sosem jártak színházba, emellett utazott rendszeresen a Bors néni és a Völgyhíd is. Idén sem lesz ez másként, a Piszkavas és a Kövek a zsebben bizonyosan vándorol majd, s néhány gyerekdarab is. Emellett középiskolákba viszik el a direkt ilyen céllal készülő Klamm háborúja című tantermi színjátékot. Újdonság az is, hogy aktívan támogatják a pajtaszínházi mozgalmat, melyre öt színművészt nyertek meg (László Csaba – Sellye, Bagossy László – Mágocs, Füsti Molnár Éva – Hidas, Ottlik Ádám – Majs, Tamás Éva – Nagynyárád), hogy a helyi színjátszó köröknek segítséget nyújtsanak.

A korábbi bérletesek szeptember 21-ig hosszabbíthatnak, s ezúttal is a 3+2 formában lehet az előadások közül válogatni. Ugyanakkor idén is indul diák- és gyermekszínházi bérlet.

Csibész Csabitól az Oszlopos Simeonon át a Zéró Balettig

Az új darabok tervezett bemutatási sorrendben: Tamás Éva Játéktára: Csibész Csabi (r.: Bogárdi Aliz), Klamm háborúja (r.: Ákli Krisztián, tantermi színház, László Csaba előadásában), Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? (r.: Vincze János), A világ teremtődése (írta és rendezte: Moravetz Levente), Oszlopos Simeon (r.: Vincze János). A vendégelőadások közül nem esett még szó a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház bemutatójáról, Béres Márta One Girl Show címmel (Urbán András rendezte). A monodráma főszereplőjéről ugyanis tudni kell, hogy kétszer is díjat nyert már a POSZT-on. A veszprémi Pannon Várszínház is hoz majd egy gyerekelőadást (Szépek szépe), és jön a Zéró Balett. Mándy Ildikó tánctársulata pedig két klasszikus mű kortárs változatát mutatja be (Hamletek Klubja 2.0 és Lady Machbethek). a korábbi sikerdarabokból pedig megy tovább a Piszkavas, a Kövek a zsebben, a Prah, a Príma környék, a Bányavirág, az Ibusár – megállóhely, a Tóték, az Örkény-összeállítás, a Bors néni és a pazar szereposztású Csiki-csuki is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!