Közélet

2015.11.25. 11:10

Pécsen sem ritkaság már a tengeri hal

Sokaknak a pocsolyaízű, zsíros ponty az egyetlen halas gasztronómiai élménye, nem is csoda, hogy nem válnak halkedvelővé. Az utóbbi években az éttermekben és üzletekben is sokat javult a helyzet.

Gűth Ervin (DN)

- Kizárólag friss halból készült ételekre koncentráló éttermet csak kevesen mertek nyitni a városban, nem is jött be nekik az üzlet.
- Az elmúlt időszakban már friss, azaz nem fagyasztott tengeri halat is lehet venni Pécsett.
- A javuló kínálat ellenére a magyarok halfogyasztása évek óta stagnál – a legtöbb hal karácsonykor fogy.

Többen próbálkoztak

Rövid ideig a Corso Hotel étterme és egy Rákóczi úti büfé megpróbálta a halfogyasztást könnyen elérhetővé és élménnyé tenni, de ezek elég rövid életű kísérleteknek bizonyultak, amit részben a magyarok fogyasztási szokásaival lehet magyarázni. Ráadásul a friss, jó minőségű hal nem tartozik az olcsó termékek közé.

Mester Zoltán, a Balkán Bisztró egyik üzemeltetője szerint az emberek kíváncsiak, érdeklődőek, de éttermükben ők is csak hétvégén alapozzák kínálatukat a friss halra. A romlandóság és a fogyasztási szokások miatt túl nagy a kockázat, de halkészítményeket, például füstölt makrélát hétköznapokon is használnak.

A Blöff Bisztró a leghalasabb étterem Pécsett, hiszen a kínálat 80 százaléka halakból áll. Ezeknek nagy része friss, tengeri hal, de Klapech Iván, a bisztró szakácsa azt is elismeri, hogy van, amiből ők is fagyasztottat használnak. A professzionális gyorsfagyasztás ma már nem problémás, s a lábasfejűeknek, például a polipnak kifejezetten jót is tesz. A szakács véleménye szerint a halfogyasztással a legnagyobb gond, hogy nem szeretik az emberek megcsinálni, illetve félnek a szálkától. Úgy látja, bármilyen halat el lehet adni, amiben nincs szálka.

Ezt erősíti meg Mátyás Gergő, a Tógazda Halpiac vezetője is, és ennek tudja be az irdalt pontyfilé és a pontychips sikerét. Ráadásul ők friss tengeri hallal is foglalkoznak, amit nem kereskedőkön keresztül, hanem közvetlenül egy horvát halászati cégtől szereznek be.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az ilyen halpiacokat (képünkön egy görög példa) talán sosem érjük utol, de érezhető a fejlődés (fotó: Laufer L.)
[/caption]

A három érzékünkre hagyatkozzunk

Sokan azért is tartanak a halvásárlástól, mert nem tudják megállapítani a hal frissességét. Az élő halnál egyértelmű a dolog, itt inkább arra figyeljünk, hogy például ne legyen túl zsíros a kiválasztott példány.
A friss, egész halaknál rögtön a látvány árulkodó: ha tiszta, nem fátyolos a szeme, és a kopoltyúja vörös vagy rózsaszínes, de semmiképpen sem barnás, akkor nagy biztonsággal hazavihetjük. Tapintásra legyen kemény a húsa: ha benyomjuk, akkor visszaugrik. Persze a friss halnak is halszaga van, de nem erős és zavaró.
Az egész hal is csak legfeljebb két-három napig tárolható, a szeletben vásárolt még rövidebb ideig.

A legtöbbet karácsonyra vesszük

A magyarországi halkínálat sokat javult az elmúlt néhány évben, a magyarok halfogyasztása mégis az év utolsó hónapjára koncentrálódik. Átlagosan évente 4–5 kilogrammot fogyasztunk, ezzel majdnem utolsók vagyunk az egész Európai Unióban. Szakértők szerint idén sem nagyon fog emelkedni karácsonykor a ponty ára.

Vízből, központon át a vásárlóig

A multikban kapható halak legtöbbször logisztikai központokon keresztül jutnak el az üzletekbe. Ezért lehet az, hogy a friss hal már sokszor éppen csak frissnek mondható, amikor a pultban találkozik vele a vásárló. Érdemes figyelni, érdeklődni, hogy mely napokon érkezik az üzletekbe áru és még aznap elkészíteni.
A Lidlben 2013 tavasza óta árusítanak friss halat, elsősorban lazacot, pisztrángot, harcsát és pontyot. Az édesvízi halak magyar beszállítótól érkeznek. A cég tájékoztatása szerint nem csak a kiemelt, ünnepi időszakokra koncentrálnak, mert felméréseik szerint a vásárlók folyamatosan igénylik a széles halválasztékot.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!