Közélet

2016.04.08. 18:59

Egyre változatosabb módokon ismerhetők meg Pécs látnivalói

Sorra bukkannak fel új módok, amelyekkel a turisták és az itt élők egyaránt egyedi szemszögből járhatják a várost. Kínálat a villanyriksától a nyitott tetejű buszon át az ufószámba menő személyszállító eszközökig.

Nógrádi László

A városnéző dízelgőzös kisvonat messze nem a múlté, bizonyára még évekig integethetnek róla a turisták vagy a saját lakhelyükön turistáskodó pécsiek. De újabb és más filozófiára épített városnézési módok is akadnak – akár a forgalomban szeretnénk villogni és gyorsan végigfotózni akár kéttucat látványosságot, akár komótosan haladva nézelődnénk.

Az egyik újdonság a napokban bukkant fel a két pedállal hajtott, de villanymotorral segített riksa képében. Az ezeket egyelőre tesztüzemben működtető vállalkozás képviselője elárulta: pár héten belül már kölcsönözhetők illetve leinthetők lesznek a két utast is elbíró, egy sofőr által hajtott bringahintók. Arról, hogy merre járhatnak és mibe kerülhet ez az újdonság, egyelőre csak terveik vannak, de ígérik, még a szezonban előállnak az új szolgáltatással.

Hasonló elven, teljesen zöld meghajtással működik, de már használható is egy Király utcai utazási iroda elektromos kisautója, amivel akár egy ötfős társaság is nekivághat különböző útvonalaknak. A kis, golfautóból felfejlesztett jármű előnye, hogy gyalogos övezetekben is közlekedhet, a túrákat először egy hete indították.

Ezekhez képest már megszokott jelenség a lecsapott tetejű, élénk sárgára festett városnéző busz, amellyel a főtérről indulva talán a legnagyobb átlagsebességgel lehet sorra venni Pécs nevezetességeit. A nézelődés lényegében az autók kényelmével egyenlő szinten mehet, de ablakok és fedél híján jóval természet- és emberközelibb az élmény. Ugyanebből az okból borongós időben jól jön egy esőköpeny – ráadásul felnőtt kísérővel a 120 centinél alacsonyabb gyerekek ingyen utazhatnak.

A Pécsett még mindig ufószámba menő kétkerekű elektromos járgányokkal pedig talán a legfeltűnőbben lehet suhanni – segway-túrákat ráadásul nemcsak a városban, de a közeli erdőkben, sőt Orfűtől Siklóson át Villányig szerveznek. Az egyedi személyi transzporterek kezelése percek alatt megtanulható, de utána sem hagyják magára az új élményeket keresőket, a túrákra csak vezetővel együtt engedik a jelentkezőket.

Párszáz forintért már útra kelhetünk

Persze a legolcsóbb megoldás mindig is a séta marad – ebből egyébként barátságos árú vezetett túrákat is több utazásszervező kínál, de akkor sem kell legatyásodnunk, ha ücsörögve akarjuk végignézni a várost. Párszáz forintra is kijöhet egy elektromos kisautós túra, ha elegen osztjuk el egy rövidebb kanyar díját, a nyitott buszos nézelődést is elérhető áron kínálják. Ugyanakkor léteznek költségesebb verziók is, még (ha nem sajnálunk rá több tízezer forintot) repülőről is csodálhatjuk a Magasház bontását. A sétarepülésnél kevésbé húzós az elektromos rolleres suhanás, ennek az árában viszont az is benne van, hogy leginkább minket bámulnak meg.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!