Közélet

2016.06.24. 08:22

Allergia: egyre erősebb a pollenterhelés

Az esők után érkező hőség kedvez a növények virágzásának is, így máris érzékelhető a pollenterhelés erősödése. A parlagfűcsúcsig szerencsére még lehet pár nyugodt hete az allergiásoknak.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

A főellenség parlagfű virágzásáig még egy-két hét hátra van, de más allergének már nagy számban kimutathatók a pollencsapdákból. Az Országos Közegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a hét elején a pécsi mérőállomás a legismertebb allergének közül már magas értéket mutatott a pázsitfüvek és a csalánfélék pollenjeiből is. Sokak érzékenyek a gombák spóráira is, számukra rossz hír, hogy ezekből már egy ideje rendre magas értékeket mérnek.

Az útifű, a lórom, a fenyőfélék, a hárs és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban alakul. Szerencsére a legtöbb fafajnál már befejeződött a tavaszi virágzás, így az azokra érzékenyek megkönnyebbülhetnek. Aki pedig egyelőre nem tudja, pontosan mi bántja, annak azt tanácsolják a szakemberek, napi rendszerességgel naplózza a reakcióit és vesse össze az OKI weboldalán naponta frissülő jelentésekkel.

Figyeljen arra, mit eszik
A keresztallergia is megkeserítheti az érzékenyek életét. Ilyenkor egy hasonló allergén váltja ki, vagy erősíti fel a már kezdődő allergiás reakciókat.
Aki például rosszul reagál a parlagfűre, annál a növény nem túl távoli rokona, a paradicsom is gondot okozhat. Hasonlóan problémás lehet több tucat növény, a parlagfű hatását erősítheti mások mellett az uborka és a dinnyefélék is. A kamillát például számos, bőrnyugtatónak szánt készítményben megtaláljuk, de aki allergiás az ürömre, annak ez a gyógynövény is csak további szenvedést okozhat.

Kaszálni, nyírni sosem késő
A fűfélék pollenjei szempontjából sem mindegy, meddig hagyják felburjánzani a közterületeken és magánkézben lévő zöld felületeken a pázsitot vagy gazt. A parlagfű ellen pláne érdemes kaszálni, de a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ezt a munkát lehetőleg ne vállalja, aki allergiás, mert akár sokkszerű hatást is kiválthat, ha nagy tömegben szembesül a szervezete az allergénekkel.
A növényzet gyérítése közben az apró részek ráadásul a csupasz bőrfelületet is bánthatják, így ha mindenképpen muszáj nekiállni, védőöltözetben tegyék.

Öblítők, oldatok
Az immunrendszer túlműködése elleni szerek mellett számos olyan megoldásban is bízhatnak az allergiások, amelyek nem magát az allergiás reakciót próbálja elnyomni, tovább terhelve a szervezetet. Akadnak olyan módszerek, amelyek az ingerlő anyagoktól való megszabadulást segítik, például a tengervizes orrsprék, vagy a szem viszketését csökkentő szemöblítők. Egyre népszerűbb az úgynevezett neti-kanna, amelyet az indiai jóga-életmód részeként használtak eredetileg az orrüreg tisztítására. Ezt egy otthon is könnyen elkészíthető enyhe sóoldattal vízzel megtöltve hamar kitisztítható az eldugult orr, ami napközben, de az éjszakai légzést könnyítve is enyhíthet az allergiások kínjain.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!