Közélet

2016.08.03. 19:06

Ledina Kerámia Kft.: hivatalosan is bejegyezték

Immáron bejegyzett vállalkozás a Ledina Kerámia Kft. Az azonban még nyitott kérdés, hol, mivel fognak dolgozni munkavállalói, lesznek-e megrendelései.

Babos Attila

Jóváhagyta az ellen Zsolnay-cégként is emlegetett, a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Ledina Kerámia Kft. bejegyzési kérelmét a Pécsi ítélőtábla, jelentette be sajtótájékoztatón dr. Makai Lajos. A Pécsi Ítélőtábla elnöke azt mondta, a döntés jogerős, ellene fellebbezésnek, felülvizsgálati kérelem beterjesztésének nincsen helye.
A Kaposvári Törvényszék korábban elutasította a Ledina cégbejegyzési kérelmét, a múlt pénteken azt változtatta meg az ítélőtábla, mert nem látta megalapozottnak a bejegyzést megszüntető határozat indoklását, miszerint összeférhetetlenség lenne a Ledina két felügyelőbizottsági tagjának kinevezése miatt.

Továbbra is kérdés azonban, meddig tartható a jelenlegi állapot, hogy munka nélkül fizetik a Zsolnay-gyárból a Ledinába átcsábított embereket, hiszen napokon belül ismét el kell utalni az előző havi teljes bért a Zsolnay-gyárból átcsábított 119 embernek. Illetve úgy tudjuk, időközben  néhány főtől megváltak, de azt hallottuk, az érintetteket azóta visszavették a gyárba.

Mindenesetre a fizetéseket jövő héten utalni kell, ám mindeddig nincs – igaz, a fejlemények miatt nem is igen lehetett – munkája, megrendelése, így komolyabb bevétele a Ledinának. Egy hónapja a Tettye Forrásháztól kapott kölcsönből fizette ki a Ledina Kerámia a béreket, vélhetően így lesz most is. Szerettük volna megtudni, meddig tartható még fenn ez az állapot, de a pécsi városházától azt írták, a vitás és peres ügyek, s a folyamatban lévő NAV-nyomozás miatt továbbra sem nyilatkoznak Zsolnayról, Ledináról, a város érdekeire tekintettel.

Az MFB-nek 2009 óta semmit sem utaltak

Pécs érdekeire való hivatkozással arra sem feleltek a városházán, igaz-e, hogy nem fogadták be a Zsolnay helyi adótartozásának kiegyenlítésére, hetekkel ezelőtt elutalt mintegy 90 milliót. A városvezetést is váratlanul érte állítólag, hogy a Zsolnay többségi tulajdonosa, Bachar Najari elutalta az adótartozást, majd ügyvédi letétbe helyezte az MFB által felmondott hitel összegét, mintegy 400 milliót.

Az MFB-től érdeklődésünkre azt írták, minden tekintetben saját szigorú belső szabályaiknak megfelelően jártak el a hitelszerződések májusi felmondása során. A Zsolnay 2009 óta egyetlen forintot sem törlesztett feléjük, a lépésre ezért volt szükség. A kamatokkal növelt hitelösszeg májusban 411 millió, a lejárt tőketartozás 226 millió volt. Megírtuk: a Zsolnay múlt ősz óta többször kezdeményezte, hogy kifizeti a hitelt, előbb 200, majd 250 milliót ajánlva a banknak.

Ötvenfős cég lehet

Cséplő Petra, a Zsolnay igazgatóságának elnöke közölte, nem tudnak arról, hogy a pécsi adóiroda ne fogadta volna be férje utalását. Azt viszont még nem mondta ki a bíróság, hogy nem lesz felszámolás a felmondott hitel összegének letétbe helyezése miatt, de azt remélik, ez most már napokon belül megtörténik.
Ha mégsem lesz felszámolás, az azért érdekes, mert egy általunk ismert forgatókönyv szerint a Ledina Kerámia megpróbálta volna elérni, hogy a vagyonfelügyelő engedélyével, megbízására, a felszámolás alatt bedolgozhassanak a Zsolnaynak, külön megbízási díjért, a gyár helyiségeit, gépparkját használva, mondván a Zsolnay így a felszámolás alatt is teljesítheti megbízásait.

Cséplő Petra azt mondta, mintegy negyven dolgozójuk van, nagyjából ötvenfős létszámot akarnak a Zsolnayba. Megrendeléseiket eddig teljesítették, s akár új nagy megrendelést is el tudnak vállalni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!