Káosz

2024.05.08. 12:00

Feltört Nagy Imre út: kinek kell ezért fizetnie?

A jelenlegi városvezetés által elfogadott a pécsi gazdasági program szerint a leaszfaltozott, majd feltört utak esetében büntetést kellene fizetni. Ennek ellenére éppen Péterffy Attila polgármester aláírásával történt ez meg a Nagy Imre úttal, de a felelősséget és a büntetést mégis másra akarja kenni.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Ahogy szinte a legtöbb mostani ciklusban lezárult fejlesztésnél is, még az előző városvezetés indította el és nyerte a forrásokat arra, hogy a Nagy Imre úton bicilkiutat alakítsanak ki, illetve az utat is felújítsák. A közúton a cél az volt, hogy „a munka során közel 550 méter hosszú szakaszon a nyomvályús burkolatot megszüntessék, továbbá a jelentős járműforgalom-terhelésnek való ellenállás érdekében a kötő- és kopóréteget teljesen felújítsák”. 

Büntetést érte majd más kap?
Büntetést érte majd más kap?

Az előző városvezetés 320 millió forintot nyert el a munkára és 2020-ban már Péterffy Attila polgármester regnálása alatt készült el a munka. Szűk három év múlva, tavaly augusztusban aztán egy másik kivitelező hozzálátott az útburkolat felvágásának, szétbombázásának annak érdekében, hogy alatta egy egyméteres szennyvízvezetéket helyezzen el. Részben az agglomeráció községeinek csatornázását, valamint jó néhány pécsi utca bekötését is megcélozták ezzel a projekttel. 

Az utat tehát Péterffy megrendelésére bombázták szét, de úgy, hogy a baloldali városvezetés idején elfogadott 2020-as gazdasági programban az áll, hogy „a már egyszer felújított úttestet 5 éven belül nem engedjük felbontani. Ha mégis szükséges, büntetést kell fizetni a kérelmezőnek.”

Büntetést kellene fizetni

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője ezért is tette fel minap a kérdést, hogy Péterffyék fizetnek-e a büntetést mindezért. 

– Péterffy befizette-e már a büntetést azért, mert felbontatta az utat öt éven belül, hiszen a választási programjában ezt a szankciót ígérte?

  – mondta az ÖPE-KDNP frakcióvezetője. – Ez az ígéret, ahogy a többi is, csak patronpuffogtatás volt, a valóságot a pécsi polgárok látják. Azt is, hogy a kertvárosiaknak egy évig kellett kerülgetniük ezt az útszakaszt. Mivel kívánja a polgármester kárpótolni őket? – kérdezte. 

A Gyurcsány Ferenccel szövetkező Péterffy Attila azt válaszolta erre, hogy szerinte ez "alternatív valóság", mert állami beruházásról van szó. 

Ezzel szemben a projekt megrendelője – más környékbeli polgármesterekkel együtt – azonban éppenhogy Péterffy Attila volt,  a jellegzetes ideges kézírásnak megfelelő szignója ennek megfelelően a kivitelezővel kötött szerződésen több helyen is jól látható és megtalálható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!