Közélet

2016.08.22. 08:22

Támogatott iskolakezdés: a munkáltató adózik

A támogatás csak utalvány formájában kapható meg legálisan.

K. E. (Dunántúli Napló)

Jelentős terhet ró az iskolakezdés a családok kasszájára, ám ha a szülők igénylik a munkáltatótól az iskolakezdési támogatást, akkor könnyen vehetik az akadályt.

Egy felmérés szerint gyermekenként átlagosan 10-20 ezer forintba kerül az iskolakezdés egy családnak, ha azonban még iskolatáskára is szükség van, az összeg nagyon könnyen megduplázódhat.

A költségeket azonban jelentősen mérsékelheti az iskolakezdési támogatás, melynek összege idén 33 300 forint is lehet. Ezt a cafeteria-elemet is a munkahelyen lehet igényelni, és a munkáltató dönti el, adja-e ezt az elemet a munkavállalóinak.

Iskolakezdési támogatást olyan gyermek után lehet igényelni, aki után családi pótlék is igényelhető, viszont egy gyermekre mindkét szülő felveheti a támogatást. Vagyis ha egy kétgyermekes családról van szó, ahol mind a két szülő dolgozik, akkor gyermekenként a minimálbér legfeljebb 30 százaléka (ez idén 33 300 forint) adható, vagyis a család összesen akár 133 200 forint támogatásban is részesülhet.

Fontos tudni azonban, hogy a támogatás csak utalvány formájában kapható meg – ha a munkavállalónak készpénzt ajánlanak, az béárként adózik – és csak tanszerre, ruhára és tankönyvekre lehet elkölteni. Jó hír, hogy ha az iskolakezdésig nem fogynak el az utalványok, azok nem vesznek kárba, hiszen december 31-ig lehet felhasználni őket. És egyben igényelni is addig lehetséges.

Az iskolakezdési támogatás után az adót a munkáltatónak kell megfizetnie. Az adó alapja a juttatás 1,19-szerese. A juttatást 15 százalékos mértékű szja és 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás terheli.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!