Kultúra

2016.08.24. 08:15

PNSZ: Drogos helyzetkép és híres filmek az új évadban

Távozó és új színészek, emlékezetes filmek és zenés játékok a színpadon, fővárosi, kínai vendégszereplések két hónapon belül. Távirati stílusban így indul a Pécsi Nemzeti Színház új évada.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Két darabnak (Addikt, Fekete Péter) már elkezdték a próbáit, s tegnap az évadnyitó társulati ülésen bejelentették egy meghatározó színművész, Mikola Gergő Budapestre távozását is. Jön viszont helyette három végzős színművészetis egyetemi hallgató ugyancsak a fővárosból, Máté Gábor osztályából: Baki Dániel, Blahó Gergely és Papp Endre.

„Hiteles szürreális mese a függőség gyomrában. A minket elnyelő tehetetlenségünk, úttalanságunk és reményünk kereszttüzében zajló emberi kalandról. Az életről innen.” Ez a személyes tapasztalatokból építkező véleménye a quimbys Kiss Tibornak a Pécsi Nemzeti Színház első prózai bemutatójáról, az Addiktról (október 7.), mely a függőségek drámája, és írója, Szűcs Zoltán ugyancsak megjárta a Komló melletti drogrehabilitációs intézményt. A kamarateremben emellett láthatjuk a Pécsről indult sztárrendezőnek, Bagossy Lászlónak A sötétben látó tündérét, színre kerül Brechttől A szecsuáni jólélek és a filmként nagy sikert arató Ádám almái.

A nagyteremben október 7-én a Fekete Péter operettel indul az évad (pontosabban szeptember 30-án újra látható a nyáron már bemutatott Száll a kakukk fészkére táncjáték), majd itt is legendás filmsikerek következnek, a Játszd újra, Sam! (a nyári színházban ugyancsak igen népszerű volt) és a Meseautó. Láthatjuk továbbá a Csongor és Tündét, a Tizenkét dühös embert, valamint a Macbeth operát is.

Operaextrák

Szeptember 11-én az Amadeust játssza a pécsi társulat a budapesti Thália Színházban. Méghozzá színpadi élő zenével és operaénekessel, de a dráma is tökéletesen kibontakozik a színészek játékában. Az idei pécsi operabemutató pedig Verdi Macbethje lesz. A zeneszerző mindössze három Shakespeare-műhöz írt zenét, és ez az egyik. Másrészt ez Verdi első olyan operája, melyben a tragédiát, a történetet, a karakterek kibontakozását mindvégig felerősíti a zene. Másik érdekesség, hogy várhatóan olyan drámai szopránt hallhatunk, aki a tengerentúlon és Nyugat-Európában már óriási sikereket aratott az egyik főszerepben.

Tánc Sanghajban, a Kodályban

A Pécsi Nemzeti Színház fesztivállal (gyermek- és családi színházi fesztivál, majd a POSZT) zárta a múlt évadot, de fesztivállal nyitják az új évadot is. Mert szeptember 27. és október 3. között jön a X. Nemzetközi Tánctalálkozó (mely az EKF-címre készülés jegyében jött létre, de azóta is sikerült minden esztendőben magas szinten életben tartani), egy hét alatt 13 előadással.

Ismét megcsodálhatjuk a Magyar Nemzeti Balettet (Hat tánc az idei előadásuk címe) és egy híres izraeli társaságot, a Kamea Dance Companyt is (a Carmina Buranával érkeznek), a két kiemelt táncelőadásnak a Kodály Központ a helyszíne.

Természetesen a hagyományoknak megfelelően jönnek új bemutatóikkal a legjobb hazai csapatok is, a Győri, a Szegedi Balett, Frenák Pál és Bozsik Yvette társulatai és többféle néptáncos előadás.

A Pécsi Balett ezt követően október 7-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikusok élő zenéjével, Kocsis Zoltán vezényletével mutatja be Bartók A csodálatos mandarinját, és ez az élőzenés összeállítás utazik november 2–6. között Sanghajba is.

A pécsiek pedig a darabot A fából faragott királyfi táncjátékkal kiegészítve a Pannon Filharmonikusok zenéjére láthatják 2017. április 26-án a Kodály Központban.

Stabilabb épület

A pécsi teátrumban hét évvel ezelőtt, 2009-ben fedezték fel, hogy a beázások több ponton is statikai veszélyhelyzetet eredményeztek, melynek látható nyomai a repedések a zenekari ároknál, a díszletraktárban és az épület kupolájában. Az év elején újra felmérték a kritikus részek állapotát, és az önkormányzat 68 millió forint gyorssegélyt utalt ki a gondok megoldására. A munkák megkezdődtek, és szeptember elejére a belső téri javításokat maradéktalanul elvégzik, így a közönség semmit sem vesz észre a beavatkozásokból. A zárt díszletraktárban pedig október közepére készülnek el a helyreállítási feladatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!