Közélet

2016.09.19. 19:14

Fizettek, ha sokat késett a vonat

Az idei év első félévében országosan több mint kétmillió forint belföldi és hárommillió forint nemzetközi átalány-kártérítést fizetett ki a MÁV-START késések miatt, tudtuk meg a vasúttársaság sajtóosztályától.

Zs. J. (Dunántúli Napló)

Kiemelték, az adatok javuló tendenciát mutatnak, míg 2013-ban 14 millió forintot fizettek, addig egy évre rá már csak 9,1 milliót, tavaly pedig 8,8 millió forint kártérítést kellett fizetniük a belföldi vonalakon. A nemzetközi átalány-kártérítés a 2013-as 39 millió forintról, 2014-re 23 millióra csökkent. Tavaly viszont 100 millió forintra emelkedett, de a számokra jelentős hatást gyakoroltak a migrációs helyzet miatti nemzetközi közlekedési korlátozások is.

A megyénket érintő vasútvonalon (Budapest–Pécs) tavaly alig több mint kétszázezer forintot, 2016 első hét hónapjában összesen 35 ezer forintot térített vissza a MÁV az utasoknak. A késések sajnos sok esetben rongálásból, kábellopásból, szélsőséges időjárás okozta műszaki hibából, illetve gázolások miatt történnek, azaz nem feltétlenül a vasúttársaság hibájából. Ilyenkor a szükséges műszaki mentés, illetve helyszínelés több óráig is elhúzódhat. Ráadásul ilyen esetekben a forgalmas vonalakon nem csak az érintett járat, hanem az azt követő összes vonat késést szenved.

A vasúttársaság a helyjeggyel, pótjeggyel, valamint pót- és helyjeggyel igénybe vehető vonatok esetében 30 perc késéstől fizet kártérítést. A menetjegy árának 25 százalékát 30 és 119 perc közötti, ötven százalékát pedig 120 perces vagy azt meghaladó késés esetén. Ilyen vonatnak minősülnek az IC-ék, Expressz vonatok, a gyorsvonati pótjeggyel igénybe vehető vonatok (gyors/sebesvonatok).

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!