Közélet

2016.09.26. 18:14

Lakásvásárlási kölcsöneikkel bajlódnak a volt bányászok

Lakásvásárlási kölcsöneikkel bajlódnak a volt bányászok: hiába törlesztették a hitel egészét, az ingatlanon sok esetben mégis rajta maradt a munkáltató jelzálogjoga.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

Lakásvásárláshoz, házépítéshez a bányászok kedvezményes kölcsönt vehettek fel a nyolcvanas évek elejétől – Baranyában sokan éltek is a lehetőséggel. Többen – a hitelt felvevők vagy örököseik – most azzal szembesülnek, hogy hiába egyenlítették ki tartozásukat, az ingatlanról nem került le a munkáltató jelzálogjoga.

A kölcsönöket akkoriban az OTP-n keresztül vették fel – a jelzálogjog törlése ügyében azonban most hiába fordulnak a pénzintézethez. Ugyanígy a Bányavagyon-hasznosító Kft. is csak „széttárja a karját”. Évekkel ezelőtt, a felszámolás során ugyanis ezeket a lakáskölcsönöket is eladták egy cégnek, amelynek elérhetőségéről – mint elmondták – nincs információjuk.

Az OTP Bankot is megkerestük, tájékoztatásuk szerint a Mecseki Bányavagyon-hasznosító a követelései egy részét 2002-ben engedményezte a Consalba Zrt.-nek. Erről a bank 2004-ben szerzett tudomást – ekkor a jogosult változását a nyilvántartásukban átvezették. Ettől kezdődően a Mecseki Szénbányák által korábban nyújtott munkáltatói kölcsönök elszámolását mind a mai napig a Consalba Zrt. felé teljesítik. Miután a jelzálogjog nem a bank nevére került bejegyzésre, így annak törlését sem tudják a földhivataloknál kezdeményezni a jogosultak hozzájárulása nélkül.

Nem elérhetetlenek, van megoldás a gondra

A Consalba Zrt. elérhetőségére a neten rákeresve egy székesfehérvári telefonszámra bukkanhatunk: készségesek, elmondják, hogy valóban ők kezelték a bányászok lakáskölcsön-szerződéseit, két évvel ezelőtt azonban a céget névvel együtt eladták. Egy mobilszámot adnak, nevet, címet, egyéb elérhetőséget nem tudnak. A mobil a Consalba Zrt. egyik tulajdonosánál csörög. Az OTP Bank negyedévente küldi részükre a volt bányászok lakásvásárlási kölcsöneiről a kimutatást. Ha a szerződés nullára futott, automatikusan kiállítják a jelzálogjog törléséhez az igazolást. A cég székhelye eddig egy pécsi ügyvédi iroda volt, napokon belül azonban költöznek Budapestre. A szerződésekkel kapcsolatos ügyekben a [email protected] e-mail-címen adnak tájékoztatást.

Akadhat azért bonyodalom

A Mecseki Bányavagyon-hasznosító Zrt. állományában maradt, vagyis engedményezésre nem került kölcsönök az OTP Bank nyilvántartása szerint megszűntek. A bányavagyon-hasznosító részére ezzel egyidejűleg, 2009-ben küldték meg az utolsó elszámolást. A kölcsönök fedezetéül felajánlott ingatlanok esetében általánosságban az mondható el, hogy a bejegyzésekkor a jelzálogjog jogosultja a kölcsönt nyújtó munkáltató volt. Kérdéses azonban, hogy amikor a kölcsönöket eladták, a jogosultváltozást az ingatlan-nyilvántartásban átvezették-e.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!