Sport

2016.09.27. 17:26

Jövő héten rajtol a Mecsek Rallye

Október 7-én, jövő pénteken rajtol el a jubileumi, 50. Újház Centrum Léta-ker Mecsek Rallye. A fél évszázados múltra visszatekintő versenyen idén újdonság lesz, hogy a Pogányi Reptéren megrendezésre kerülő Ralli Show már nem csak prológ lesz, hanem gyorsasági szakaszként az ott elért eredmény beleszámít majd a végeredménybe is.

Szakács Miklós

Az első Mecsek Rallye-ra még 1967-ben került sor. A 49 évvel ezelőtti versenyt a Czira János–Palotai Attila páros nyerte meg egy BMW 700-ast kormányozva, akkoriban még többnyire Moszkvicsok és Zastavák rótták a gyorsaságikat, ha egy-egy gépcsoda 40-50 lóerővel rendelkezett, már nagy szó volt.

Változnak az idők, hiszen ma már ennek a teljesítmények az öt, hatszorosa az általános, összehasonlítani nem is érdemes az rallisport akkori és mostani viszonyait. A 49 év viszont elrepült, jövő héten pedig már ötvenedik alkalommal bőgnek fel a motorok a Mecsek lankái között. Meg persze a Pogányi Repülőtéren is. Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a Mecsek Rallye prológját a kifutón tartották, igazi show volt ez minden évben. A nézők remekül szórakoztak, a pilóták pedig be tudtak kicsit melegíteni a gyorsasági szakaszok előtt. Ez idén már nem így lesz. Ugyan a melegítés ezúttal is meglesz, de már nem babra megy a játék, hanem a reptéren nyújtott teljesítmény is beleszámít majd a Mecsek Rallye végeredményébe, ez lesz a verseny első gyorsasági szakasza ugyanis.

Október 7-én, pénteken 13 órakor Pécsett, a Széchenyi téren lesz a rajtceremónia, onnan megy át a mezőny Pogányba, hogy 15 órától kezdetét vegye a verseny. A pogányi Ralli Showra 1500 forint lesz a belépők ára, amit csak a helyszínen lehet majd megvásárolni. Még pénteken délután, este újabb két szakasszal folytatja a mezőny (Trefort puszta–6.-os út, illetve Zobák–Pécsvárad), mind a kettőt kétszer teljesítve, majd szombaton újabb négy gyorsasági zárja a Mecsek Rallye-t a Historic, az ORB és az ORC kategóriákban is.

Ötven esztendő emlékei

A jubileum alkalmából egy kis különlegességgel igyekeznek kiszolgálni a rallisport szerelmeseit. A Mecsek Rallye szervezői Pécsett, a Széchenyi téren, a Megyeháza épületének földszintjén egy ralli-kiállítást hoznak létre, amely a verseny alatt bárki számára szabadon látogatható lesz. Az elmúlt fél évszázad tárgyi emlékeit szeretnék megmutatni az érdeklődőknek. Fotók, bukósisakok, versenyzők ruhái lesznek láthatóak. Aki betér a kiállításra, egy kicsit közelebb kerülhet a Mecsek Rallye szelleméhez.

Címkék#autósport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!