Közélet

2016.10.11. 19:26

Egy sor egyetemi képzés nem indul el jövőre

Összesen közel három tucat alap és osztatlan egyetemi képzést szüntet meg vagy alakít át jelentősen az oktatáspolitika. Ezek között vannak olyan népszerű képzések is, mint a társadalmi tanulmányok, vagy az andragógia.

Fülöp Zoltán

Bár az átalakításról már jó ideje tudni lehet, mostanra vált bizonyossá, hogy mely területeken nem lehet jövő szeptembertől tanulni.
A jövőre megszüntetendő szakok közül több kifejezetten népszerű volt az elmúlt években. Az andragógia például egy ideig a bölcsészettudományi terület sztárja volt: 2011-ben még 5456-an jelölték meg a jelentkezési lapon, 2012-ben több mint 3400-an, majd elsőként került az olyan képzések közé, amelyekre csak az igen magas központi ponthatárt elérő felvételizők kerülhettek be.

A 2015-os általános felvételin már csak 685-en, a 2016-os eljárásban 620-an jelentkeztek andragógiára. A társadalmi tanulmányok is népszerű volt a felvételizők körében: a 2012-es általános felvételin 730-an, 2014-ben 616-an, az idei általános eljárásban 587-en jelölték meg. A gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki képzést ennél jóval többen jelölik meg évről évre:  2011-ben 1960-an jelentkeztek, 2015-ben 1756-an, a legutóbbi általános felvételin 1486-an.
Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy van még egy „menekülési útvonal”: a keresztféléves képzés. A keresztféléves jelentkezési időszak ezekben a napokban indul el, a képzéseket a napokban megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza. Fontos tudni, hogy legfeljebb öt képzést jelölhető meg, a februárban induló képzések jelentkezési határideje november 15., a bejutásokról január második felében hoznak döntést.

Veszélyben?

A mostani képzés-megszüntetés egyik legfontosabb kérdése az, hogy vajon a közeljövőben történik-e még hasonló. A központilag meghúzott magas bejutási pontszám sokak szerint bizonyos szakoknál egyértelműen a jövőt rombolja le, visszafogott módon. Hogy egyszerűsítsünk: ha egy képzésre mondjuk 455 a központi ponthatár, akkor csak az azt elérőket lehet felvenni – igen ám, de mi van akkor, ha egy vidéki egyetem ilyen képzésére csak hárman jutnak be így? Akkor előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy van-e értelme továbbvinni ezt a szakot...

Tüntettek is

Amikor tavaly tavasszal kiszivárogtak az első hírek a szakok, képzések (sőt, esetleg egyetemi karok) megszüntetéséről, a hallgatók komoly tüntetésbe kezdtek a fővárosban. A diákok több alkalommal is az utcára vonultak, autonómiát követelve – ahogy egy akkori felszólaló fogalmazott, „nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem.” A tüntetések bizonyos szempontból eredményesek voltak, hiszen tavaly ősszel nem történtek meg a drasztikus szak-megszüntetések, a képzések kivezetése fokozatosan valósult meg.

Mozgókép nélkül

A mozgóképkultúra és médiaismeret megszűntetése azért érdemel külön figyelmet, mert nagyjából egy évtizeddel ezelőtt még ez volt az egyik legpontosabb jövőképpel bíró képzés – azon egyszerű okból, hogy a középiskolai médiatanároknak az oktatáshoz szükségük volt egy itt szerzett diplomára. Aztán szinte egyik pillanatról a másikra kiderült, hogy mégsem olyan fontos az az oklevél, mostanra pedig az is világossá vált, hogy a képzés maga sem lényeges, úgyhogy különösebb társadalmi felháborodás nélkül ki lehet vezetni.

A megszűnő, illetve átalakuló szakok listája

Agrár képzési terület
állattenyésztő mérnöki,
gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki 2017-től vidékfejlesztési agrármérnökire módosul
informatikus és szakigazgatási agrármérnöki,
környezetgazdálkodási agrármérnöki,
növénytermesztő mérnöki.

Bölcsészettudomány képzési terület
andragógia
A történelem régészet szakirányú alapképzési szak 2017. évi keresztféléves képzésben hirdethető utoljára, ezt követően a szakirány csak önállóan, régészetként indulhat.

Gazdaságtudományok képzési terület
gazdaság- és pénzügy- matematikai elemzés (osztatlan képzésként indul a jövőben)
közszolgálati

Műszaki képzési terület
had- és biztonságtechnikai mérnöki

Művészet képzési terület
építőművész (osztatlan) csak alapképzésben indul
film- és videoművészet: gyártásvezető
film- és videoművészet: kameraman
film- és videoművészet: filmdramaturg (osztatlan)
a mozgókép alapszak kiegészül kameraman, gyártásszervező, dramaturg szakirányokkal
iparművészet: alkalmazott látványtervezés, ami látványtervezésre módosul.
iparművészet: design- és művészetelmélet, ami designkultúrára módosul.
iparművészet: fémművesség
iparművészet: kerámiatervezés
iparművészet: üvegtervezés

Művészetközvetítés képzési terület
mozgóképkultúra és médiaismeret
elektronikus ábrázolás
képi ábrázolás
kézműves
plasztikai ábrázolás
ének-zene (egyházzene, karvezetés, népzene szakirányokkal), ami zenekultúrára módosul.

Orvos- és egészségtudomány képzési terület
orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus, ami orvosi  diagnosztikai analitikusra módosul.

Sporttudomány képzési terület
humánkineziológia
rekreációszervezés és egészségfejlesztés
sportszervező
testnevelő-edző csak edzőre módosul.

Társadalomtudomány képzési terület
kulturális antropológia
politológia, ami már politikatudományként jelölhető meg a szeptemberi felvételinél
társadalmi tanulmányok

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!