Kultúra

2016.11.29. 16:32

Színházi december: Kulcskeresők, Csongor és Tünde, Szecsuáni jólélek

Eseményekben gazdag hónap köszönt decemberben a színházbarátokra: három premier, egy felújítás és több sikerdarab pécsi játéka következik.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Abban mindenképpen egyedülálló a Pécsi Harmadik Színház, hogy Örkény István műveit Vincze János rendezésében az egész országban a legalaposabban dolgozza fel. Most (december 19.) a Kulcskeresők következik, a jól megszokott társulatban két új PNSZ-es művésszel. Stenczer Bélát itt utoljára évekkel ezelőtt, a Szappanoperában láthattuk, Vidákovics Szláven pedig először erősíti a csapatot.

Ugyanitt 5-én és 6-án este A Kisvárdai Fesztiválon nyáron Közönségdíjat nyert Piaf-előadást, a Piaf-menetet láthatjuk a többszörös POSZT-díjas Mezei Kinga rendezésében és főszereplésével.

A Pécsi Nemzeti Színház nagytermében december 9-én Horgas Ádám rendezésében a Csongor és Tünde premierje következik (Csongor: Blahó Gergely), mely ötször megy ezután a hónapban. Vörösmarty Mihály lírai költeménye a magyar drámairodalom egyik alapműve, mely az emberi boldogság természetét boncolgatja, szóval ennél találóbb karácsonyi színjáték nem is igen létezik. A történet vándorokkal való találkozás során formálódik, s erre épül egy nappal később a kamarateremben is egy újabb bemutató. Itt a Szecsuáni jólélek kezdi hódítását Funk Iván rendezésében, Stubendek Katalin főszereplésével. Bertolt Brecht azt elemzi benne, hogy lehet-e jó az ember, ha a környezete meggátolja ebben, illetve, ha igazán jó az ember, meggátolhatja-e a környezet, hogy jó legyen.

Tízszer megy továbbá december 15-től a Diótörő felfrissített balettelőadás, melynek 2013-ban volt a premiere, és karácsonytájt mindig előkerül, hogy évről évre ez legyen a családok ünnepi színháza. Vincze Balázs vidám koreográfiáját látványos díszletek közt a teljes balett-társulat játssza, jókora gyereksereggel kiegészítve, a csodás Csajkovszkij zenére.

Lesz emellett a Kőműves Kelemen szöveg nélkül, csak tánccal a JESZ-ben (december 5–6.), Háy János-darab a Zsolnay Színházban (december 14.), jön elsején a PNSZ-be a stand uposok teátruma, és a mentálisan sérülten született kislányról írt blogkönyv színházi bemutatója 29-én Tenki Réka előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!