Kultúra

2016.12.23. 15:04

A Zsolnay Színház újabb sikerdarabokat hoz

Jön Alföldi Róbert, Kapa és Pepe, új Háy János-mű, Pintér Béla és Társulata, továbbá sokan mások.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A Zsolnay Színház a Negyed egyik új attrakciójaként 2011-ben indult, s hat év alatt hetven előadást hozott Pécsre. Mégsem a mennyiségről, sokkal inkább a minőségről érdemes beszélni a sorozat hallatán. Ugyanis már olyan népszerűek ezek az előadások, hogy hetekkel előbb elővételben elfogynak a belépők. A sorozat bemutatói többnyire az E78 nagytermében (120–180 ülőhely) láthatók, s máris leszögezhető, hogy pazar lesz a 2017-es program is. A részletekről a főszervező Kiss Mónikát kérdeztük. – Nem akarunk mi a nagyszínház, a Harmadik, az egyetemi színpad vetélytársai lenni, egyszerűen kiegészítjük a meglévő kínálatot keresett újdonságokkal, alternatív és könnyed előadásokkal. Tudni kell azt is, hogy Vincze Balázs, a ZSÖK Nkft. igazgatója a színházi sorozatot a brandjükhöz jól illeszkedőnek, a Zsolnay-negyed programkínálata igen fontos résznek tekinti.

Tény, hogy a hiánypótlás a legfőbb cél, s talán ennek köszönhető, hogy a januárra tervezett bemutató már is telt házas. A produkciók fontos ismérve továbbá, hogy önfenntartó költségvetéssel igen sokba kerülnének, szerencsére központi pályázatokkal sikerül a belépőket 3 ezer forint körül tartani. A nézők pedig felkerülnek egy hírlevélre, és e-mailen kapják az értesítést a bemutatók pontos időpontjáról. Hogy mi generálja a közönséget? Nos, neves rendezők, fővárosi színészek, és a darabok kiemelkedő visszajelzései.

Íme egy kis ízelítő a 2017-es programból: jön Háy János új műve, A halottember vagy Molnár Ferenc vígjátéka Alföldi Róberttel a főszerepben. Ősszel pedig tervben van a POSZT-ot is megjárt Rose monodráma Vári Évával, a Forte Társulat és a Pintér Béla és Társulata játéka is.

Programtervezet

Január: Háy János: Házasságon innen, házasságon túl . Február: EztRád – Kézőművészeti Kft. Március: Háy János: A halottember. Április: Párterápia (Balla Eszter, Debreceny Csaba, Mészáros Máté). Május: Molnár Ferenc: Egy, kettő, három – Alföldi Róberttel (ez a darab a Kodály Központban látható). Szep­tember: Rose – Vári Évával. Október: Mesterhármas – Rózsavölgyi Szalon. November: Patkányok – Forte Társulat. December: Szívszakadtig – Pintér Béla és Társulata.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!