Hírek

2005.06.30. 05:53

Parlamenti csökkentés: a pártoknak tetszene

I. A.

Az MSZP szerint van esély arra, hogy a pártok megegyezzenek a kisebb parlamentről, miután mindannyian nyitott kártyákkal játszanak – mondta Göndör István, a párt frakcióvezető-helyettese. A négy parlamenti párt az SZDSZ kezdeményezésére egyeztetett az országgyűlés létszámának csökkentéséről.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szintén derűlátó, szerinte minden párt kisebb, olcsóbb és a mostaninál hatékonyabb parlamentet akar. A pártvezető 2010-re tartja elképzelhetőnek a kisebb országgyűlés létrehozását. Kuncze Gábor többek között azért látja „vevőnek” a pártokat az újításra, mert a csökkentés igényét „látta a tekintetükön.”

A Fidesz-MPSZ 200-250 fős parlamentet tart ésszerűnek, de az átalakítást Salamon László képviselő csak akkor tartja támogathatónak, ha valóban a létszámcsökkentés a cél, nem pedig a mandátumszerzésért folytatott pártok közötti verseny egyik felvonásáról van szó.

A Magyar Demokrata Fórum egyfordulós és listás választást javasolt. Féja András szakértő szerint ez a rendszer megkímélné az embereket két forduló közöti harcoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!