Hírek

2006.05.25. 15:49

Grúz tolvajbandát fogtak

Lebukott egy grúz bűnbanda Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A csoport országszerte tevékenykedett, a lopott pénzt hazautalták.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A tolvajbanda mintegy 50 millió forint kárt okozott.
[/caption]Trükkös lopásokra szakosodott, grúz nemzetiségű, de ukrán állampolgárokból álló bűnbandát lepleztek le a nyomozók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a társaság 2005 elejétől kezdve tevékenykedett. Kifigyelték azokat a személyeket, akik bankokban nagyobb összegeket vettek fel, mobiltelefonon riasztották társaikat, akik kiszúrták a sértettek autóinak kerekét. Amikor a pénzintézettől távozóban a kiszemelt áldozat megállt kocsijával, hogy kicserélje a kereket, a tettesek ezalatt ellopták a pénzét. Gyakran a sértett iratait, bankkártyáját is sikerült így meglovasítaniuk. A rendőrség adatai szerint az elkövetők 22 ilyen lopást követtek el, és csaknem ugyanennyire tehető azoknak az eseteknek a száma, ahol nem sikerült zsákmányhoz jutniuk, így a bűncselekmény kísérleti szakaszban maradt. A nyomozók szerint mintegy 50 millió forintot sikerült ellopniuk és mintegy 30 millió forint volt az, amit nem tudtak elvinni.

Márton Árpád, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője szerint a 12 fős csoport a zsákmányt dollárra váltotta át, és hazautalta azt. Mintegy 10 millió forintnak tudták követni a nyomozók az útját. Az alezredes kitért arra is, hogy a banda országszerte tevékenykedett, bűncselekményt követtek el Nyíregyházán, Mohácson, Tatabányán, Győrött, Szegeden, Pécsett, de Debrecenben és Budapesten is.

A banda egyik vélt vezetőjét és egy tagját elfogták a rendőrök, ellenük már vádat is emelt az ügyészség. Márton Árpád lapunknak azt mondta: a gyanúsítottak nem mondtak semmit a hatóságoknak, nem voltak hajlandóak együttműködni. A szervezet többi tagjáról azt feltételezik, hogy külföldre menekültek. A rendőrség szerint a bűncselekmények száma a felderített ügyeknél jóval magasabb, de több sértett nem tett bejelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!