Közélet

2006.11.30. 14:10

Egyetemi robot vizsgázott a szimulált Mars-misszión

Pécs | A PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar szervezésében első ízben rendezték meg a Kari Innovációs Napot, amelyen az egyik előadástéma az űrkutatás és az innováció volt. Itt ismertették az egyetemi programban épített marsjáró robotot készítői.

(bsa)

A Husar-2b a Magyar Űrkutatási Iroda által pályázattal támogatott Hunveyor-Husar egyetemi űrszonda modelleket építő program keretében készült a Pécsi Tudományegyetemen. A PTE 1998-tól a Hunveyor-2 és Husar-2 robotcsaládot fejleszti dr. Hegyi Sándor vezetésével. Itt készült el 2004-ben a Husar-2b Kókány András tervei szerint.

A Hunveyor-Husar robotmodellekkel magyarországi Mars-analóg helyszíneket látogatták meg tavaly, többek közt pécsi szénbánya nyíltszíni fejtésében. 

A budapesti, pécsi és székesfehérvári Hunveyor-Husar csoportok a 6. Hunveyor Szemináriumon számoltak be eredményeikről és azt utahi Mars-szimulációs terepgyakorlatról.

Az USA Utah államában többféle felszínen is kipróbálták a rovert. Ezek közt szerepelt a badland terület dombtalpi része, ahol kisebb-nagyobb kőzetdarabok lettek felhalmozva. Máshol olyan kőzetréteg kibukkanáson mozgott a rover, mint amilyet az Opportunity, a NASA marsjárója látott a vörös bolygó egyik kráterének peremén. Itt ez a világos, környezeténél nehezebben lepusztuló homokkő egyes területeken épp a felszínen van, és lassan feldarabolódó „kockakőjárdát” alkot. Máshol a rover olyan apró folyóvölgyekben mozgott, amelyeket a hóolvadáskor lefolyó víz alakított ki. Különleges formájú rétegezett homokkövek között is mozgott a jármű.

Azon a szkafanderes utazáson, melyen a Husar 2b is a legénységgel utazott, az egyik hágót, melyen áthaladtak, a legénység egyik tagja, Kathryn Bywaters kérésére Husar Passnak, azaz Husar-hágónak nevezték el. A név így bekerült az MDRS nevezéktani adatbázisba, melyben eddig kb. 150 elnevezett alakzat szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!