Hírek

2007.03.21. 06:07

Gázról tárgyal Moszkvában Gyurcsány

Csütörtökön Moszkvába utazik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy többek közt a Magyarországra érkező gázszállítmányokról is tárgyaljon az orosz elnökkel. Ezzel újabb muníciót ad azoknak, akik egy Gyurcsány-Putyin paktumot sejtenek.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A nagyításhoz kattintson ide!
[/caption]Gyurcsány Ferenc csütörtökön Moszkvába utazik, hogy viszonozza Vlagyimir Putyin tavaly februári magyarországi látogatását. A két politikus tárgyalásain minden bizonnyal szóba kerül az energiaellátás problémája is, azon belül a gázszállítások ügye, amelyek miatt újabb komoly vita kezd kibontakozni itthon. A problémát az International Herald Tribune múlt héten megjelent cikke okozta. Eszerint a magyar kormányfő külön megállapodást kötött a Kremllel, és ezzel szembement az Európai Unió egységes energetikai politikájával, amely azt mondja ki: minél hamarabb csökkenteni kell Európa függését az orosz gáztól. Az unió eddig az iráni és azerbajdzsáni lelőhelyekről gázt importáló Nabucco vezeték tervét részesítette előnyben, Gyurcsány Ferenc viszont az orosz gázt szállító Blue Stream2 (Kék Áramlat) megépítése mellett tette le voksát.

A Der Standard osztrák napilap ugyancsak a már működő Blue Stream földgázvezeték meghosszabbításával kapcsolatos magyar tervről jelentetett meg cikket. A liberális újság úgy értékelte, hogy az EU-nak újabb csapást kell elviselnie az egységes energiapolitika kialakításával kapcsolatos törekvéseivel. Németországnak a keleti tengeri vezetékkel kapcsolatos egyéni vállalkozása után most már Magyarország is saját úton jár.

Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a háttérben egy, az orosz elnök budapesti látogatásán megkötött titkos Gyurcsány-Putyin paktum áll, miszerint Magyarország a Blue Stream2 megépítését támogatja a Nabuccóval szemben. Ezért cserébe az ország „kapna” egy gigantikus – orosz tulajdonú – gáztározó komplexumot, valamint megépülne egy új, az országon keresztülhúzódó gázvezeték is: ez lenne a Blue Stream2, amelynek segítségével kikerülhetnék az orosz szemszögből mind problémásabbá váló Fehéroroszországot és Ukrajnát.

Kormányoldalról először Göncz Kinga külügyminiszter, majd Kóka János gazdasági miniszter is kijelentette: egyrészt szó sincs bármiféle különalkuról. Azt is hozzátették: egyelőre egyik projektnek sincs realitása, s azt sem tudni, egymás kiegészítői vagy versenytársai lesznek-e. Tény azonban, hogy mind a Nabucco, mind a Blue Stream2 már a megvalósulás szakaszában van, a jelenlegi tervek szerint 2012-re mindkettő elkészülne. A kormánypárti politikusok állításaival szemben Magyarországnak – érdemben – egyik vezeték megépítése sem kerülne pénzbe, sőt egyikkel kapcsolatban sem szükséges döntésre jutnia. Mind a Nabucco, mind a Blue Stream nem állami, hanem magáncégek terve. A Nabucco megépítése technikailag könnyebb, mivel részben már meglévő vezetékek nyomvonalaira támaszkodhat, másrészt a szárazföldön halad, a Blue Stream2 ellenben jelentős szakaszon a tenger felszíne alatt.

A török Botas, bolgár Bulgargaz, román Transgaz, magyar Mol és osztrák OMV közös vállalkozásában megvalósuló Nabucco vezeték 2012-től kezdene működni. A Transgaz egyik vezetője, Vlad Pavlovschi tájékoztatása szerint a vezeték 3300 kilométer hosszú lenne, és teljes költsége 4,5 milliárd euró (1100 milliárd forint) lenne. A kivitelezéshez azonban további befektetőket keresnek.

A Blue Stream2-t javarészt orosz befektetők finanszíroznák, a tervek szerint 2010-től, a valóságban inkább 2011-től működhetne. A jelenleg tervezett nyomvonal szerint a Krím-félsziget magasságában ágazna le a Blue Stream1-ről és végig a Fekete-tenger fenekén haladna egészen Romániáig, vagy Bulgáriáig, onnan Magyarországon keresztül lépne be a már meglévő európai hálózatba. Bulgáriától azonos nyomvonalon haladna a Nabuccóval. A tervek szerint a megépítése valószínűleg 3 milliárd euróba (738 milliárd forint) kerülne, külön nyomvonalon Magyarországig meghosszabbítva. Ennek ára meghaladná az 5 milliárd eurót (1230 milliárd forint).

Kóka János imádja a Nabuccót, csak „látná már”

„Magyarország támogatja az EU terveiben szereplő Nabucco gázvezeték megépítését, egyetért ugyanis azzal, hogy csökkenjen a kontinens gázfüggése Oroszországtól” – jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter azután, hogy részt vett az Unió energiapolitikájáról és klímastratégiájáról rendezett budapesti konferencián. A miniszter szerint az is támogatandó, hogy Oroszország más útvonalon is hozhasson gázt Európába, s ez a vezeték érintse Magyarországot. Andris Pielbags, Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja kijelentette: örömmel fogadta, hogy a magyar kormány támogatja az Unió energetikai terveit. Kóka János a Nabucco vezetékkel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy a tíz éve született terv megvalósítása nem halad, és bizonytalan, ki építi meg, honnan szállítanák a gázt a vezetéken, és azt ki veszi meg. „Imádom a Nabucco projektet, csak látnám már” – fogalmazott a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!