Közélet

2007.04.07. 11:44

Események, programok a feltámadás ünnepén

Baranya | Szentmisék, kóruskoncertek, országgyűlési házelnöki köszönet, Emmausz-járás, nyuszitúra, hétpróba, családi programok – ezek az idei húsvét kísérői.

Balogh Zoltán (Dunántúli Napló)

A jeles egyházi rendezvények sorában a pécsi Bazilikában szombaton huszonegy órakor kezdődik a húsvéti szertartás, a megyés püspök celebrálásával. A feltámadási főpapi szentmisét követően Mozart-, vasárnap reggel nyolc órától Schubert- és Händel-műveket hallhatnak, kóruselőadásban.

Babarcon és Lánycsókon fúvószenekar kíséri a feltámadási körmenetet szombaton este. Véménden a régi hagyomány szerint húsvétvasárnap hajnali ötkor is ott lesznek a fúvósok a temetői keresztútnál. Pellérden a vasárnap délelőtti mise alkalmából dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mond köszönetet az új református templom építését támogatóknak.

Nyuszitúrát rendez szombaton a kertvárosi Melitta Szabadidős Sportegyesület, bárki elindulhat a Tettyére, a vándorsport kulcsosházhoz. Onnan mindössze négy kilométert kell túrázni, a cél a mozgás népszerűsítése, s persze a természet adta élmény megszerzése. A pécsi Árpád-tetői Mecsextrém Parkban az ünnep alatt is áll a kézműves udvar, a betérőket hétpróba, illetve húsvétitojás-keresés elé állítják.

Aki későn ébred, lehet, elkésik a vásárlással, hiszen a kisebb üzletek többsége szombaton legkésőbb a kora délutáni órákban bezár, a nagyok estig nyitva tartanak. Vasárnap és hétfőn alig találni majd nyitva tartó boltot, kivéve az éjjel-nappaliakat.

Bólyban csaknem négyszáz, Máriakéménden száz pincénél lesz Emmausz-járás, nagy hagyományokkal rendelkező borvigasság. De nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a mostani húsvét kelléke a szonda is: az autóst, akit a rendőr megállít, nemcsak igazolásra kéri, hanem alkoholszondát is fújat vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!